Разлика помеѓу преработките на „Дојче Веле“

Одземени 55 бајти ,  пред 6 месеци
с
Јазична исправка, replaced: Референци → Наводи using AWB
с (Јазична исправка, replaced: Референци → Наводи using AWB)
[[Податотека:Bndw.jpg|мини|250x250пкс| Дојче Веле, седиште, Бон ]]
 
'''Дојче Веле''' преведен од "Германски бран") — германска медиумска компанија основана во 1953 година со седиште во [[Келн]], а во 2003 година се преселила во [[Бон]] . Телевизиската програма била емитувана од [[Берлин]], додека официјалните [[Мрежно место|веб-]] сервери била лоцирана во Бон и во Берлин. Промената на [[Лого|логотолого]]то и ребрендирањето на медиумската куќа, вб-страницата и ТВ-програмата биле објавни на 6 февруари 2012 година. <ref name="link1">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dw.de/dw-introduces-new-website-and-tv-program/a-15714267-1|title=DW introduces new website and TV program|publisher=Dw.de/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref> До падот на Берлинскиот ѕид, Меѓународното Радио Берлин се удави во медиумската компанија Дојче Веле. <ref name="link2">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.fact-index.com/d/de/deutsche_welle.html|title=Deutsche Welle|publisher=Fact-index.com/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref> Револуционерната пресвртница во минатото на оваа компанија е 1 април 1992 година, кога поранешниот (од германскиот збор <span> </span>, во преводот на "Радио во американскиот сектор") го наследи Дојче Веле. Таа користела опрема за емитување програми во Америка на [[Германски јазик|германски]], [[Англиски јазик|англиски]] и [[шпански јазик]] под името "". Од 1995 година, оваа телевизиска компанија обезбедила 24 часа телевизиско програмирање: 12 часа на германски, 10 часа на англиски и 2 часа на шпански). <ref name="link3">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dw.de/television-50-years-of-tv-content-from-germany/a-16784434|title=Television: 50 years of TV content from Germany|publisher=Dw.de/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref> Дојче Веле е радиодифузер во [[Германија]] кој ја отворил својат онлајн веб-страница. Првично (тие биле лоцирани на [http://www.dwelle.de www.dwelle.de] ), речиси две години, служеле само како адреси за контакт. После тоа, тие пораснале на страница која објавила вести на повеќе од 30 јазици. Со текот на времето тие "се преселија" на [http://www.dw-world.de www.dw-world.de], а денес тие се наоѓаат на [http://www.dw.de www.dw.de.]
[[Податотека:Bndw.jpg|мини|250x250пкс| Дојче Веле, седиште, Бон ]]
 
Тие ги нуделе најновите вести од [[Германија]], [[Европска Унија|Европската унија]] и светот секојдневно, објавени на седум светски јазици: [[Арапски јазик|арапски]], [[Кинески јазик|кинески]], [[Англиски јазик|англиски]], [[Германски јазик|германски]], [[Руски јазик|руски]] и [[Португалски јазик|португалски]] . За други јазици пишувале мешани написи за најважните настани во кратка форма. <ref name="link4">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dw.de/multimedia-content-in-30-languages/a-15703976|title=Multimedia content in 30 languages|publisher=Dw.de/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref>
 
Дојче Веле ја поседувал својата академија, која денес претставува меѓународен центар за развој на медиумите и [[Новинарство|новинарствотоновинарство]]то . Услугите Акадеи се нудат на нивните партнери од целиот свет, особено на универзитетите и земјите во развој и земјите во транзиција, со цел да се создадат слободни и независни медиуми. <ref name="link5">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dw.de/dw-akademie/who-we-are/s-30788|title=Who we are|publisher=Dw.de/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref> Програмата за млади новинари трае 18 месеци, како за луѓето од германското говорно подрачје, така и од другите региони каде што се зборуваат други јазици, во кои Дојче Веле ги поттикнува своите новинарски активности. <ref name="link6">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dw.de/dw-akademie/traineeship/s-12130|title=Deutsche Welle's Traineeships|publisher=Dw.de/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref> Директорот на Академијата DW е Кристијан Грамс, кој зад себе има богата новинарска кариера. <ref name="link7">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dw.de/dw-akademie/about-us/s-9519|title=Focus on the Media|publisher=Dw.de/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref>
'''Дојче Веле''' преведен од "Германски бран") — германска медиумска компанија основана во 1953 година со седиште во [[Келн]], а во 2003 година се преселила во [[Бон]] . Телевизиската програма била емитувана од [[Берлин]], додека официјалните [[Мрежно место|веб-]] сервери била лоцирана во Бон и во Берлин. Промената на [[Лого|логото]] и ребрендирањето на медиумската куќа, вб-страницата и ТВ-програмата биле објавни на 6 февруари 2012 година. <ref name="link1">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dw.de/dw-introduces-new-website-and-tv-program/a-15714267-1|title=DW introduces new website and TV program|publisher=Dw.de/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref> До падот на Берлинскиот ѕид, Меѓународното Радио Берлин се удави во медиумската компанија Дојче Веле. <ref name="link2">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.fact-index.com/d/de/deutsche_welle.html|title=Deutsche Welle|publisher=Fact-index.com/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref> Револуционерната пресвртница во минатото на оваа компанија е 1 април 1992 година, кога поранешниот (од германскиот збор <span> </span>, во преводот на "Радио во американскиот сектор") го наследи Дојче Веле. Таа користела опрема за емитување програми во Америка на [[Германски јазик|германски]], [[Англиски јазик|англиски]] и [[шпански јазик]] под името "". Од 1995 година, оваа телевизиска компанија обезбедила 24 часа телевизиско програмирање: 12 часа на германски, 10 часа на англиски и 2 часа на шпански). <ref name="link3">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dw.de/television-50-years-of-tv-content-from-germany/a-16784434|title=Television: 50 years of TV content from Germany|publisher=Dw.de/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref> Дојче Веле е радиодифузер во [[Германија]] кој ја отворил својат онлајн веб-страница. Првично (тие биле лоцирани на [http://www.dwelle.de www.dwelle.de] ), речиси две години, служеле само како адреси за контакт. После тоа, тие пораснале на страница која објавила вести на повеќе од 30 јазици. Со текот на времето тие "се преселија" на [http://www.dw-world.de www.dw-world.de], а денес тие се наоѓаат на [http://www.dw.de www.dw.de.]
 
Компанијата ги почувствува последиците од финансиската криза во изминатите години. Во последните 5-6 години, буџетот бил намален за вкупна вредност од околу 75 милиони [[Евро|евра]] . Бројот на вработени, кој во 1995 година бил околу 2.200 на платен список, исто така е намален, денес оваа листа содржи околу 1.200 имиња. Во иднина се очекуваат нови намалувања. <ref name="link8">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.ve3kbr.com/newsletters/KAN_Jun_2012.pdf|title=www.ve3kbr.com|publisher=/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref> {{Среди}}
Тие ги нуделе најновите вести од [[Германија]], [[Европска Унија|Европската унија]] и светот секојдневно, објавени на седум светски јазици: [[Арапски јазик|арапски]], [[Кинески јазик|кинески]], [[Англиски јазик|англиски]], [[Германски јазик|германски]], [[Руски јазик|руски]] и [[Португалски јазик|португалски]] . За други јазици пишувале мешани написи за најважните настани во кратка форма. <ref name="link4">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dw.de/multimedia-content-in-30-languages/a-15703976|title=Multimedia content in 30 languages|publisher=Dw.de/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref>
 
{{== Наводи}} ==
Дојче Веле ја поседувал својата академија, која денес претставува меѓународен центар за развој на медиумите и [[Новинарство|новинарството]] . Услугите Акадеи се нудат на нивните партнери од целиот свет, особено на универзитетите и земјите во развој и земјите во транзиција, со цел да се создадат слободни и независни медиуми. <ref name="link5">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dw.de/dw-akademie/who-we-are/s-30788|title=Who we are|publisher=Dw.de/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref> Програмата за млади новинари трае 18 месеци, како за луѓето од германското говорно подрачје, така и од другите региони каде што се зборуваат други јазици, во кои Дојче Веле ги поттикнува своите новинарски активности. <ref name="link6">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dw.de/dw-akademie/traineeship/s-12130|title=Deutsche Welle's Traineeships|publisher=Dw.de/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref> Директорот на Академијата DW е Кристијан Грамс, кој зад себе има богата новинарска кариера. <ref name="link7">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.dw.de/dw-akademie/about-us/s-9519|title=Focus on the Media|publisher=Dw.de/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref>
{{Наводи}}
 
Компанијата ги почувствува последиците од финансиската криза во изминатите години. Во последните 5-6 години, буџетот бил намален за вкупна вредност од околу 75 милиони [[Евро|евра]] . Бројот на вработени, кој во 1995 година бил околу 2.200 на платен список, исто така е намален, денес оваа листа содржи околу 1.200 имиња. Во иднина се очекуваат нови намалувања. <ref name="link8">{{Наведена мрежна страница|url=http://www.ve3kbr.com/newsletters/KAN_Jun_2012.pdf|title=www.ve3kbr.com|publisher=/|accessdate=22. 12. 2013.}}</ref> {{Среди}}
 
== Референци ==
{{Наводи}}
[[Категорија:Pages using deprecated image syntax]]
[[Категорија:Медиуми во Германија]]