Демократска Федерална Македонија: Разлика помеѓу преработките

engleska za engleska, ovo je makedonska
(Proveri istoriju na en.wikipedia.org)
(engleska za engleska, ovo je makedonska)
'''ФедеративнаДемократска ДржаваФедеративна Македонија''' било името на Македонија како федерална држава во составот на новопрогласената [[Демократска Федерална Југославија]]. Ова име се користело во периодот од 1944 до [[8 март]] [[1946]] кога [[Президиумот на Народното Собрание]] со закон се менува во [[Народна Република Македонија]].
 
Во виорот на [[Втора светска војна|Втората светска војна]], на првото заседание на [[АСНОМ]] одржано на [[2 август]] [[1944]] година во [[манастирот Св. Прохор Пчински]] со присуство на делегати од сите краишта на [[Македонија]] и на претставници на големите сили учесници во антифашистичката војна - [[САД]] и [[Велика Британија]], се донесени следниве важни одлуки:
На [[8 март]] [[1946]] г. [[Президиумот на Народното Собрание]] донесува закон со кој дотогашното име [[Демократска Федерална Македонија]] се менува во [[Народна Република Македонија]].
 
[[Категорија:ФедералнаДемократска ДржаваФедерална Македонија]]