Албански јазик: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==)
с Јазична исправка, replaced: официјален статус → службен стгатус using AWB
Ред 5:
|states=[[Албанија]], [[Косово]], [[Република Македонија|Македонија]], [[Грција]], [[Црна Гора]], [[САД]], [[Италија]], [[Германија]], [[Британија]], [[Турција]], [[Швајцарија]], [[Канада]] и други земји.
|region=[[Југоисточна Европа]]
|speakers=6.000.000<ref name="Ethnologue2005">[http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=aln Гег 2&nbsp;779&nbsp;246] + [http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=als тоск 2&nbsp;980&nbsp;000] + [http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=aae арбереш 80&nbsp;000] + [http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=aat арванитика 150&nbsp;000] = 5&nbsp;989&nbsp;246. (Ethnologue, 2005)</br />Gordon, Raymond G., Jr. (ed.), 2005. ''Ethnologue: Languages of the World'', Fifteenth edition. Dallas, Tex.: SIL International. Онлајн верзија: http://www.ethnologue.com/.</ref>
|familycolor=Indo-European
|fam1=[[Индоевропски јазици|Индоевропско]]
Ред 31:
==Дијалекти==
[[Податотека:Albanian_dialects_mk.svg|лево|250px|thumb|Карта на албанските дијалекти]]
Постојат два диференцијални дијалекти на албанскиот: [[тоскански дијалект]] и [[гегски дијалект]]. Спорот со дијалектите и нивниот официјаленслужбен статусстгатус и денес не е разрешен во албанската научна и општествена јавност. Имено, денес службено и официјално се тврди дека албанскиот јазик е синтеза на двата дијалекти, што е насилно наметната теза од [[Енвер Хоџа]] и неговата политика. Денешниот албански јазик се базира на тосканскиот дијалект и не е прифатливо за населението што користат гегски дијалект. [[Геги]]те и денес пишуваат и творат на гегски дијалект, но поради тоа и денес се прогонувани и казнувани таквите активисти. Поради тоа едонство за албанскиот јазик речиси и не постои, раздорот е голем. Во [[1965]] година од печат излезе книгата „Предавство“ напишана на гегски дијалект и албанците од северна [[Албанија]] побараа таа верзија на албанскиот јазик и тој дијалект да бидат официјализирани и албанскиот јазик да се базира на тој дијалект<ref name="unitedmacedonians.org">[http://www.unitedmacedonians.org/macedonia/kaplan_makedonski.html Интервју со ПРОФ. Д-Р КАПЛАН РЕСУЛИ- БУРОВИЌ]</ref> .
 
Разликите помеѓу двата дијалекти со огромни, дури и поголеми отколку некои словенски јазици како на пример [[словенечки јазик]] и [[српски јазик]]. Од вкупното албанско население на Балканот, околу две третини или мнозинство од албанците зборуваат на гегски дијалект. Тој дијалект е лексички побогат, почист и има поголеми изразни можности благодарејќи на влијанието на соседните македонски јазик и српски јазик<ref>[http://www. name="unitedmacedonians.org"/macedonia/kaplan_makedonski.html Интервју со ПРОФ. Д-Р КАПЛАН РЕСУЛИ- БУРОВИЌ]</ref>.
 
==Граматика==
Ред 176:
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Албански јазик| ]]