Разлика помеѓу преработките на „Банка на Италија“

Одземени 100 бајти ,  пред 4 месеци
Бришење на "Банка_на_Италија-_лого.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Sealle поради: Copyright violation; see [[:c:COM:Licensing|Commons:Licensi
(Бришење на "Банка_на_Италија.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Sealle поради: Copyright violation; see Commons:Licensing ([[:c:C)
(Бришење на "Банка_на_Италија-_лого.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Sealle поради: Copyright violation; see [[:c:COM:Licensing|Commons:Licensi)
Банката на Италија издава [http://евро%20банкноти евро банкноти] во согласност со принципите и правилата утврдени во рамките на Евроситемот и ги контролира сите готови пари во оптек во Италија. Како дел од Евросистемот, Банката произведува количина на евро банкноти кои биле доделени, ги става во промет, учествува во потрагата и експериментирањето на нови безбедносни карактеристики и придонесува кон дефинирање на заеднички стандарди за квалитет на парите во оптек и борбата против фалсификувањето.
 
 
[[File:Банка на Италија- лого.jpg|thumb|Банка на Италија- лого]]
Банката на Италија, исто така, има овластување да ги контролира оние институции кои што работат со [[пари]]те. Во случај на прекршок,банката може да наметне парични и административни санкции. Евро монетите се коваат во Италија од страна на државната печатница и во име на Министерството за економија и финансии, кое во својот капацитет како издавачко тело, гарантира дека тие се распоредени на национално ниво преку филијали на Банката на Италија.