Разлика помеѓу преработките на „Банка на Италија“

Одземени 80 бајти ,  пред 4 месеци
Бришење на "Банка_на_Италија.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Sealle поради: Copyright violation; see Commons:Licensing ([[:c:C
(clean up, replaced: листа на → список на using AWB)
(Бришење на "Банка_на_Италија.jpg", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Sealle поради: Copyright violation; see Commons:Licensing ([[:c:C)
 
== ЦЕЛИ ==
 
[[File:Банка на Италија.jpg|thumb|Банка на Италија]]
Банката на Италија е јавно-правна институција и се стреми кон исполнување на целите од општ интерес во монетарното и финансиското подрачје. Во овој контекст, може да се наведат следниве цели: ценовната стабилност, која е примарната цел на Евросистемот под Договорот за основање на Европската заедница (ДЕЗ) и стабилноста и ефикасноста на финансискиот систем, на тој начин исполнувајќи го принципот на заштита на заштеди отелотворени во Уставот (член 47 (1): "Републиката го охрабрува и заштитува штедењето во сите негови форми, се уредува, координира и контролира обезбедувањето на кредит"); и други работи кои му се доверени тоа од страна на италијанскиот закон<ref>http://www.bancaditalia.it/</ref>.