Разлика помеѓу преработките на „Бакар“

Одземени 6 бајти ,  пред 4 месеци
с
→‎Бакарско време: Стилска исправка, replaced: Централна Америка → Средна Америка using AWB
с (→‎Античка и пост-класична историја: Стилска исправка, replaced: Централна Европа → Средна Европа using AWB)
с (→‎Бакарско време: Стилска исправка, replaced: Централна Америка → Средна Америка using AWB)
Бакар се јавува природно како [[Природен бакар|природен метален бакар]] и бил познат на некои од најстарите цивилизации. Историјата на употребата на бакар датира од 9000 г. п.н.е. на Блискиот Исток;<ref name=discovery>{{cite web|url=http://www.csa.com/discoveryguides/copper/overview.php|title=CSA – Discovery Guides, A Brief History of Copper|publisher=Csa.com|accessdate=12 September 2008}}</ref> Бакарен приврзок беше пронајден во северен Ирак кој датира од 8700 г. п.н.е.<ref>{{cite book|page = 56|title = Jewelrymaking through History: an Encyclopedia|publisher= Greenwood Publishing Group|date = 2007|isbn = 978-0-313-33507-5|author = Rayner W. Hesse}}No primary source is given in that book.</ref> Доказите сугерираат дека злато и [[метеорично железо]] (но не и топено железо) биле единствените метали што ги користеле луѓето пред бакар.<ref name=vander>{{cite web|url=http://elements.vanderkrogt.net/element.php?sym=Cu|title=Copper|publisher=Elements.vanderkrogt.net|accessdate=12 September 2008}}</ref> Се смета дека историјата на бакарната металургија ја следи оваа низа: прво, [[Ладно оформување|ладното работење]] на природен бакар, потоа [[жарење]], [[топење]] и, конечно, [[восочно лиење]]. Во југоисточната [[Мала Азија|Анадолија]], сите четири техники се појавуваат повеќе или помалку истовремено на почетокот на [[Младо камено време|неолитот]] 7500 г. п.н.е.<ref name="Renfrew1990">{{cite book|last=Renfrew|first=Colin|authorlink=Colin Renfrew, Baron Renfrew of Kaimsthorn|title=Before civilization: the radiocarbon revolution and prehistoric Europe|url=https://books.google.com/books?id=jJhHPgAACAAJ|accessdate=21 December 2011|date=1990|publisher=Penguin|isbn=978-0-14-013642-5}}</ref>
 
Топењето на бакар е независно измислено на различни места. Веројатно било откриено во Кина пред 2800 г. п.н.е., во ЦентралнаСредна Америка околу 600 г. н.е., и во западна Африка околу 9 или 10 век од н.е.<ref>{{cite news|author = Cowen, R. |url = http://www.geology.ucdavis.edu/~cowen/~GEL115/115CH3.html|title = Essays on Geology, History, and People: Chapter 3: Fire and Metals|accessdate =7 July 2009}}</ref> [[Инвестирачко лиење|Инвестирачкото лиење]] е измислено во 4500-4000 г. п.н.е. во Југоисточна Азија,<ref name="discovery" /> а [[Радиојаглеродно датирање|јаглеродното датирање]] воспостави рударство во [[Алдерли Еџ]] во [[Чешир]], Велика Британија, во периодот од 2280 до 1890 г. п.н.е.<ref>{{cite book|author = Timberlake, S.|author2 = Prag A.J.N.W.|last-author-amp = yes|date = 2005|title = The Archaeology of Alderley Edge: Survey, excavation and experiment in an ancient mining landscape|location = Oxford|publisher = John and Erica Hedges Ltd.|page = 396}}</ref> [[Отзи Ледениот-човек]], маж кој датира од 3300-3200 г. п.н.е., беше пронајден со секира со бакарна глава 99,7% чиста; високите нивоа на [[арсен]] во косата укажуваат на вклучување во топење на бакар.<ref name="CSA">{{cite web|title=CSA – Discovery Guides, A Brief History of Copper|url=http://www.csa.com/discoveryguides/copper/overview.php|work=CSA Discovery Guides|accessdate=29 April 2011}}</ref> Искуството со бакар помогна во развојот на други метали; особено, топењето на бакар доведе до откривање на [[топење на железо]].<ref name="CSA" /> Производството во [[Стар комплекс за бакар|стариот комплекс за бакар]] во Мичиген и Висконсин е датиран помеѓу 6000 и 3000 г. п.н.е.<ref name="occ">Плегер, Томас Ц. "Краток вовед во стариот бакар комплекс на западните големи езера: 4000-1000 п.н.е.", ''[https://books.google.com/books?id=6NUQNQAACAAJ Зборник на Дваесет и седми годишен состанок на Асоцијацијата за шумска историја на Висконсин]'', Оконто, Висконсин, 5 октомври 2002 година, стр. 10-18.</ref><ref>Emerson, Thomas E. and McElrath, Dale L. ''[https://books.google.com/books?id=awsA08oYoskC&pg=PA709 Archaic Societies: Diversity and Complexity Across the Midcontinent]'', SUNY Press, 2009 {{ISBN|1-4384-2701-8}}.</ref> Природна бронза, еден вид бакар изработен од руди богати со силициум, арсен и (ретко) калај, воопшто се користела на Балканот околу 5500 г. п.н.е.<ref>{{Cite book|title=Chinese Studies in the History and Philosophy of Science and Technology|last=Dainian|first=Fan|publisher=|year=|isbn=|location=|pages=228}}</ref>
 
==== Бронзено доба ====