Разлика помеѓу преработките на „Движење (физика)“

Одземени 42 бајти ,  пред 9 месеци
с
Правописна исправка, replaced: честици → честички using AWB
(Одбиена последната промена (од 92.53.44.113) и ја поврати преработката 3435964 на Ehrlich91)
с (Правописна исправка, replaced: честици → честички using AWB)
== Закони на движењето ==
 
Движењето во универзумот во физиката се опишува преку две групи на контрадикторни [[Закон (наука)|закони]] на механиката. Движењата на сите крупни (големи) и познати објекти во универзумот (како проектили, планети, клетки и луѓе) се опишани во класичната механика. За разлика од нив, движењата на многу малите атомски и [[Субатомска честица|субатомски објекти]] се опишуваат од страна на квантната механика.
 
=== Класична механика ===
{{Main|Класична механика}}
Класичната механика ги опишува движењата на [[Макроскопија|макроскопските]] објекти, од [[проектил]]и до делови на [[Машина|машинерии]], како и [[Астрономскиастрономски објект|астрономски објекти]]и ([[Вселенскивселенски брод|вселенски бродови]]ови, [[Планета|планети]], [[Ѕвезда|ѕвезди]] и [[Галаксија|галаксии]]). Таа дава многу прецизни резултати во рамките на овие домени и е еден од најстарите и најголеми предмети во [[наука]]та, [[инженерство]]то и [[технологија]]та.
 
Класичната механика во основа е базирана на [[Њутнови закони|Њутновите закони на движењето]]. Овие закони ја опишуваат врската која постои меѓу силите што дејствуваат на дадено тело и движењето на тоа тело. Њутновите закони гласат:
=== Квантна механика ===
{{Main|Квантна механика}}
Квантната механика подразбира група на принципи кои ја опишуваат физичката реалност на атомско ниво на материјата ([[молекул]]и и [[атом]]и) и на субатомско ([[електрон]]и, [[протон]]и, па дури и помали честицичестички). Во овие описи спаѓаат симултаното брановидно и честицовидното однесување како на материјата, така и на радијационата енергија - ова се опишува со помош на [[Корпускуларно-бранов дуализам|корпускуларно-брановиот дуализам]].
 
За разлика од класичната механика, каде положбата и брзината можат да се пресметаат и предвидат на прецизен начин, во квантната механика на субатомска честица тие никогаш не можат да се одредат со целосна сигурност (ова се нарекува [[Принцип на неодреденост|Хајзенбергов принцип на неодреденост]]).
Кинематиката е гранка на класичната механика посветена на проучувањето на движењето, но не и причината за тоа движење. Како таква таа се занимава со различни видови на движења.
 
Во кинематиката се разликуваат две класи на движења: униформно движење и неуниформно движење. Телото се движи униформно кога патува на растојанија во еднакви временски интервали (т.е. со константна брзина). На пример, едно тело патува 5  km за време од 1 час, па 5  km во следниот час итн. континуирано. Униформното движење е тесно поврзано со [[инерција]]та, како што е опишано во [[Прв Њутнов закон|Првиот Њутнов закон]]. Меѓутоа, повеќето познати видови на движења би биле неуниформни движења, бидејќи на поголем број од телата постојано дејствуваат многу различни сили одеднаш, па како такви тие не патуваат еднакви растојанија за еднакви временски интервали. На пример, едно тело патува 2  km за 25 минути, но му се потребни 30 минути за да ги пропатува следните 2  km.
 
{{Гранки на физиката}}
 
[[Категорија:Механика]]