Џон Едвард Греј: Разлика помеѓу преработките

Додадени 19 бајти ,  пред 2 години
с
clean up, replaced: ==Биографија== → ==Животопис== using AWB
с (Биографија)
с (clean up, replaced: ==Биографија== → ==Животопис== using AWB)
Греј раководел со зоолошкото одделение на [[Британски музеј|Британскиот музеј]] во [[Лондон]] од 1840 до крајот на 1874 г, пред [[природонаука|природонаучниот]] дел да му припадне на [[Природонаучен музеј (Лондон)|Природонаучниот музеј]]. Издал неколку каталози на музејските збирки, меѓу нив и опширни дела за групирањето на [[животни]]те и трудови за нови [[вид (биологија)|видови]]. Благодарение на неговите заложби, зоолошките примероци на музејот станале меѓу најдобрите во светот.
 
==Животопис==
==Биографија==
Роден е во [[Волсол]], но семејството набргу се преселило во [[Лондон]], каде Греј студирал [[медицина]]. Му помагал на татко му при пишувањето на делото „Природно распоредување на растенијата во Британија“ (''The Natural Arrangement of British Plants'', 1821). Членувал во Линеевото друштво, но морал да напушти по гласање на членовите. Тогаш Греј го свртел вниманието од [[ботаника]]та кон [[зоологија]]та и на 15 години почнал да се занимава со собирање на [[инсект]]и за Британскиот музеј. Во 1824 г. се вработил во зоолошкото одделение и се зафатил да му помага на научникот Џорџ Џон Чилдрен во каталогизација на збирката на [[влекачи]]. Во 1840 г. дошол на местото на Чилдрен како раководител на одделението, каде се задржал 35 години, објавуваќи преку 1000 научни трудови. Греј е одговорен за именувањето на голем број видови, родови, потфамилии и фамилии на животни од групата на [[кит]]овите.<ref name=emm963>
{{наведена книга
Во 1826 г. се оженил со Марија Ема Греј. Сопругата дала свој придонес во научната работа, особено во цртежите. Во 1833, Греј ја основал организацијата што подоцна станала Кралското ентомолошко друштво на Лондон.
 
Се занимавал и со [[малакологија]] - изучувањето на [[мекотелци]].
 
Погребан е во Богородичната црква во Луишам. Во негова чест е наречена [[индиска барска чапја|индиската барска чапја]] (''Ardeola grayii'').
*1825 : "A list and description of some species of shells not taken notice of by Lamarck." ''Annals of Philosophy'' (2)9: 407-415.
*1825 : "An outline of an attempt at the disposition of the Mammalia into tribes and families with a list of the genera apparently appertaining to each tribe." ''Annals of Philosophy'' (ns) 10 : 337-344
*1826 : "Vertebrata. Mammalia." (Appendix B in part). p. &nbsp;412-415 in King, P.P. (ed.) Narrative of a Survey of the Intertropical and Western Coasts of Australia. Performed between the years 1818 and 1822. With an Appendix, containing various subjects relating to hydrography and natural history. London: J. Murray Vol. 2
*1827 : "Synopsis of the species of the class Mammalia." p. &nbsp;1-391 in Baron Cuvier The Animal Kingdom Arranged in Conformity with its Organization, by the Baron (G) Cuvier, with additional descriptions by Edward Griffith and others. (16 vols: 1827-1835). London: George B. Whittaker Vol. 5
*1828 : "Spicilegia Zoologica, or original figures and short systematic descriptions of new and unfigured animals." Pt 1. London: Treuttel, Würtz & Co.
*1829 : "An attempt to improve the natural arrangement of the genera of bat, from actual examination; with some observations on the development of their wings." ''Philos. Mag.'' (ns) 6 : 28-36
*1830 : "A synopsis of the species of the class Reptilia." pp 1-1101–110 in Griffith, E. The animal kingdom arranged in conformity with its organisation by the Baron Cuvier. London: Whitaker and Treacher and Co. 9 : 481 + 110 p.
*1830-1835 : "Illustrations of Indian zoology; chiefly selected from the collection of Major-General Hardwicke, F.R.S..." 20 parts in 2 volumes. Illus. ''Indian Zool.''
*1831 : "Description of twelve new genera of fish, discovered by Gen. Hardwicke, in India, the greater part in the British Museum." ''Zool. Misc.''
*1831 : "Descriptions of some new genera and species of bats." pp. 37-38&nbsp;37–38 in Gray, J.E. (ed.) The Zoological Miscellany. To Be Continued Occasionally. Pt 1. London: Treuttel, Würtz & Co.
*1832 : "Characters of a new genus of Mammalia, and of a new genus and two new species of lizards, from New Holland." ''Proc. Zool. Soc. Lond.'' 1832 : 39-40
*1834 : "Characters of a new species of bat (Rhinolophus, Geoffr.) from New Holland." ''Proc. Zool. Soc. Lond.'' 1834 : 52-53
*1839 : "Descriptions of some Mammalia discovered in Cuba by W.S. MacLeay, Esq. With some account of their habits, extracted from Mr. MacLeay's notes." ''Ann. Nat. Hist.'' 4 : 1-7 pl. 1
*1840 : "A Synopsis of the Genera and Species of the Class Hypostoma (Asterias, Linnaeus)." ''Ann. Mag. Nat. Hist.'', 6:275.
 
*1840-10-16 : "Shells of molluscous animals." In: ''Synopsis of the contents of the British Museum'', ed. 42: 105-152.
*1840-11-04 : "Shells of molluscous animals." In: ''Synopsis of the contents of the British Museum'', ed. 42, 2nd printing: 106-156.
* 1870 : [http://www.archive.org/stream/supplementtocat00histgoog Supplement to the catalogue of shield reptiles in the collection of the British Museum] - Part 1, Testudinata (Tortoises)
*1872 : [http://www.archive.org/details/catalogueofshiel02brituoft Catalogue of shield reptiles in the collection of the British Museum] - Part 2, Emydosaureans, Rhynchocephalia, and Amphisbaenians
*1873 : "[http://www.archive.org/stream/s4annalsmagazine12londuoft#page/156/mode/2up Notes on Chinese Mud-Tortoises (''Trionychidae''), with the Description of a new Species sent to the British Museum by Mr. Swinhoe, and Observations on the Male Organ of this Family]." ''Annals and Magazine of Natural History'', series 4, vol. XII, 1873. Pppp. 156-161&nbsp;156–161 and Plate V.
 
 
{{зоолог|J. E. Gray}}
{{ботаничар|J.E.Gray}}
 
 
== Наводи ==
* [http://www.rspb-walsall.org.uk/gray/index.htm Џон Едвард Греј, индиската барска чапја и Волсол] — РСПБ Волсол {{en}}
* [http://www.archive.org/search.php?query=creator%3A%22Gray%2C%20John%20Edward%2C%201800-1875%22 Дела од Џ.Е. Греј] — „[[Семрежен архив]]“ {{en}}
 
 
{{Нормативна контрола}}