Разлика помеѓу преработките на „Список на македонисти“

с
Правописна исправка, replaced: Санкт Петерсбург → Санкт Петербург using AWB
с (Правописна исправка, replaced: Санкт Петерсбург → Санкт Петербург using AWB)
{{Main|Македонистика}}
 
Интересот на славистите за [[Македонија]], за [[македонските дијалекти]], литература и народно творештво датира уште од времето на основачот на славистиката [[Јозеф Добровски]] (1753-1829). Почетоците на организирано учење на македонскиот јазик на ниво на академска настава се врзуваат со првото предавања по [[македонски јазик]] одржано на Карловиот универзитет во [[Прага]] во [[1946]], а го одржал професорот [[Антонин Фринта]]. Оттогаш наваму македонскиот јазик и македонската литература претставуваат предмет на научен интерес за повеќе специјалисти - слависти и балканисти, за што сведочат бројните трудови напишани од странските македонисти, а македонскиот јазик стана наставен предмет застапен на околу 30 универзитети во светот.
 
 
== Македонисти ==
|[[Реџиналд де Бреј]]<ref name="matica">{{цитирана мрежна страница|url=http://www.maticanaiselenici.com/?page=read_news&id=1879|title=Афирмација на македонистиката во светот |first=Емилија Црвенковска|accessdate=2011-01-27}}</ref>
|{{Flag|Australia}}
|[[1912]], [[Санкт ПетерсбургПетербург]], [[Русија]]
|[[1993]], [[Канбера]], [[Австралија]]
|-
|
|
 
|-
|[[Партенија Зографски]]
|
|-
|[[Јован Костов (јазичар) | Јован Костов]]<ref>[http://lalic.paris-sorbonne.fr/MEMBRES/page_perso.php?nom=Kostov&prenom=Jovan Истражувачки центар LALIC - CERTAL (Paris - Université de la Sorbonne & INALCO)]</ref>
|{{Flag|Франција}} / {{Flag|Македонија}}
|[[1982]], [[Гевгелија]], [[Македонија]]