Природна застапеност: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
→‎Отстапувања од природната застапеност: Правописна исправка, replaced: Сончев систем → Сончев Систем using AWB
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎Отстапувања од природната застапеност: Правописна исправка, replaced: Сончев систем → Сончев Систем using AWB)
== Отстапувања од природната застапеност ==
 
Од проучувањето на [[Сонце]]то и примитивните [[метеорит]]и познато е дека [[Сончев системСистем|Сончевиот систем]] првобитно имал речиси еднороден изотопски состав. Отстапувањата од галактичкиот просек (со развојот), locally sampled around the time that the sun's nuclear burning можат да се објаснат со изотопното издвојување на масата, како и ограничен број на процеси на распад и [[трансмутација]] на јадрата.<ref>Robert N. Clayton (1978) Isotopic anomalies in the early solar system, ''Annual Review of Nuclear and Particle Science'' 28:501–522.</ref> Има наоди и за вбризгување на краткотрајни (денес исчезнати) изотопи од експлозии на недалечни [[супернова|супернови]] кои може да го предизвикале колапсот на сончевата [[маглина]].<ref>Ernst Zinner (2003) [http://www.sciencemag.org/cgi/content/summary/300/5617/265 An isotopic view of the early solar system], ''Science'' 300:5617, 265–267.</ref> Оттука, отстапувањата од природната застапеност на Земјата се мерат во [[промил]]и (‰‰), бидејќи не сочинуваат ни еден отсто.
Единствениот исклучок од оваа законитост се среќава во претсончевите гранули што се среќаваат на примитивните метеорити. Тие го имаат заобиколено воедначувањето, и често носат јадрени белези на поединечни процеси на нуклеосинтеза во кои се создадени нивните елементи.<ref>Ernst Zinner (1998) Stellar nucleosynthesis and the isotopic composition of presolar grains from primitive meteorites, ''Annual Review of Earth and Planetary Sciences'' 26:147–188.</ref> Кај нив, отстапувањата од природната застапеност се изразуваат во [[делител]]и на 100.