Разлика помеѓу преработките на „Брзина на светлината“

с
→‎Во материјална средина: clean up, replaced: Индекс на прекршување → Показател на прекршување (4) using AWB
с (clean up, replaced: индексот на прекршување → показателот на прекршување (4) using AWB)
с (→‎Во материјална средина: clean up, replaced: Индекс на прекршување → Показател на прекршување (4) using AWB)
 
===Во материјална средина===
{{Главна статија|ИндексПоказател на прекршување}}
Светлината не се движи со брзина еднаква на ''c'' во материјална средина. Различните видови светлина патуваат со различни брзини. Секоја мев и јазол на [[рамнински бран]] (кој го исполнува целиот простор со само една [[фреквенција]]) се движи со брзина наречена [[фазна брзина]] ''v''<sub>ф</sub>. Светлинскиот импулс (конечниот сигнал) патува со друга брзина. Најголемиот дел од импулсот се движи со [[групна брзина]] ''v''<sub>г</sub>, а најраниот (почетниот) дел со [[челна брзина]] ''v''<sub>ч</sub>.
 
|publisher=„CRC Press“
|isbn=0-415-25788-3
}}</ref> Погустите материјални средини, како водата,<ref>{{cite web|url=http://refractiveindex.info/?group=LIQUIDS&material=Water|title=„Индекс„Показател на прекршување на водата, H20 [Течности]“|last=|first=|date=|work=refractiveindex.info|publisher=Микаил Полијански|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=14 март 2010}}</ref> стаклото,<ref>{{cite web|url=http://refractiveindex.info/?group=GLASSES&material=F_SILICA|title=„Индекс„Показател на прекршување на Кварцово стакло [Стакла]“|last=|first=|date=|work=refractiveindex.info|publisher=Микаил Полијански|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=14 март 2010}}</ref> и дијамантот<ref>
{{cite web|url=http://refractiveindex.info/?group=CRYSTALS&material=C|title=„Индекс„Показател на прекршување на C [Кристали итн.]“|last=|first=|date=|work=refractiveindex.info|publisher=Микаил Полијански|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=14 март 2010}}</ref> имаат поголеми индекси на прекршување на видливата светлина (1,3, 1,5 и 2,4). Во материјалите како Бозе-Ајнштајновите кондензати, при апсолутна нула, ефективната брзина на светлината е само неколку метри во секунда. Меѓутоа ова е пример за апсорпцијата и доцнењето на преносот, како и сите други брзини помали од ''c'' во материјалните средини. Ектремна ситуација на „забавување“ на светлината во материја е постигната од два независни тима физичари кои тврделе дека „целосно ја запреле“ светлината емитувајќи ја низ Бозе-Ајнштајнов кондензат на [[рубидиум]]. Едната екипа го постигнала тоа на „[[Харвард]]“ и Институтот за наука „Роуланд“ во Кембриџ (Масачусетс), а другата во Центарот за астрофизика „Харвард-Смитсонијан“, исто така во Кембриџ. Ваквото „стопирање“ на светлината, всушност, се однесува на складирање на светлината во возбудените состојби на атомите, а потоа нејзино задоцнето ослободување поттикнато со втор ласерски импулс. Во периодот кога „застанала“, светлината престанала да биде светлина. Ваквиот однос е микроскопски точен за сите проѕирни материјални средини кои ја „забавуваат“ брзина на светлината.<ref>{{cite web|url=http://www.news.harvard.edu/gazette/2001/01.24/01-stoplight.html|title=„Харвард гласник: Истражувачите сега можат да ја сопрат, реемитуваат светлината“|author=„Harvard News Office“|first=|date=24 јануари 2001|work=|publisher=News.harvard.edu|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=8 ноември 2011}}</ref>
Во провидните материјали, показателот на прекршување е главно поголем од 1, па фазната брзина е помала од ''c''. Во другите материјали, за определени фреквенции може да биде и помал од 1, па дури и негативен во необичните (егзотични) сусптанции.<ref>{{Cite book