Разлика помеѓу преработките на „Акватичко потекло на човекот“

с
Стилска исправка, replaced: античка Грција → Стара Грција using AWB
с (Стилска исправка, replaced: античка Грција → Стара Грција using AWB)
Хипотезата за '''акватичкото потекло на човекот''', понекогаш наречена и '''акватичка теорија''', е теорија за [[еволуција]]та на човекот, која вели дека телото на [[хоминиди]]те е резултат на период кој тие го минале живеејќи во вода. Теоријата потекнува од [[античкаСтара Грција]], но првпат е публикувана со научни објаснувања во [[1942]] година. Акватичката теорија за потеклото на човекот е дискутирана од страна на [[етнологија|етнологот]] [[Дезмонд Морис]] во неговата книга од [[1960]] година ''[[Гол човек (книга)|Гол човек]]''.
 
== Хипотези ==
* Човечкото бебе е способно да плива веќе после неколку недели живот, а при тоа е способнo да го прилагоди [[дишење]]то под вода.
* Кожата без влакна е карактеристична само за [[цицачи]]те пливачи ([[делфин]]и, [[кит]]ови) и за полуводените видови ([[нилски коњ]], на пример).<ref name = Morgan1982>{{цитирана книга | last = Morgan | first = Elaine | authorlink = Elaine Morgan (writer) | title = The Aquatic Ape | year = 1982 | publisher = Stein & Day Pub | isbn = 0-285-62509-8}}</ref>
* Правецот во кој растат влакната кај човекот се разликуваат од оние кај [[човеколики мајмун|човеколиките мајмуни]]. Влакната кај човекот растат „низводно“, т.е. даваат најмал отпор на водената струја.<ref name = Morgan1997> {{цитирана книга | last = Morgan | first = Elaine | authorlink = Elaine Morgan (writer) | title = The Aquatic Ape Hypothesis| year = 1997 | publisher = Souvenir Press | isbn = 0-285-63518-2}}</ref>
* Голото човечко тело има форма на добро конструиран [[чамец]].
* Од сите цицачи само човекот има сало под кожата, што е типично за водените цицачи, но не и за копнените.<ref name=Hardy1960> {{цитирано списание | author = Hardy, A. | year = 1960 | title = Was man more aquatic in the past | journal = New Scientist | volume = 7 | pages = 642–645}}</ref><ref>{{цитирано списание | author = Pawlowski, Boguslaw | year = 1998 | title = Why are human newborns so big and fat? | journal = Human Evolution | volume = 13 | pages = N1}}</ref>
* Човекот е суштество што зборува, а тоа се смета за „пренагласено дишење“, а да нуркате, значи да владеете со дишењето.<ref name="Morgan1997" /><ref>{{цитирана книга | last = Crelin | first = Edmund S | authorlink = Edmund S. Crelin, Jr. | title = The Human Vocal Tract: Anatomy, Function, Development, and Evolution | year = 1987 | publisher = New York: Vantage Press | isbn = 0 533 06967 X}}</ref>
* Човекот има мембрана меѓу прстите од нозете, како и меѓу показалецот и палецот на рацете, што се остатоци од пераи.
* За разлика од другите мајмуни, [[нос]]от на човекот е под агол од 90 степени свртен надолу, идеално за нуркање.<ref name="Morgan1997" />
* Човекот плаче, исто како морските цицачи, кои преку солзите се ослободуваат од вишокот сол.
 
== Наводи ==