Разлика помеѓу преработките на „Брзина на светлината“

нема опис на уредувањето
|url=http://www.quadibloc.com/other/cnv03.htm
|work=[http://www.quadibloc.com/ Домашна страница на Џон Сејвард]
|accessdate=14.11. ноември 2009
|archiveurl=http://www.webcitation.org/5lHYVsp5E
|archivedate=14.11. ноември 2009
}}</ref>|group="Забелешка"}}
Во физичките гранки (како релативноста) каде често се појавува ''c'' се корисат и системи од [[природни единици мерки]] или [[геометризиран ситстем на мерки]] каде се зема {{nowrap|''c'' {{=}} 1}}.<ref name=Lawrie>
|url=http://www.bipm.org/en/CGPM/db/11/6/
|publisher=[[Меѓународно биро за тегови и мери]]
|accessdate=13.10. октомври 2010
}}</ref> Во 1970-тите се открило дека спектралната линија не е симетрична, па се ограничила реализацијата на дефиницијата во интерферометриските експерименти.<ref>{{Cite journal | volume = 22 | pages = 196 | year = 1973 | doi = 10.1063/1.1654608 | last1 = Баргер | journal = „Applied Physics Letters“ | first1 = Р.| title = „Брановата должина на 3.39-μm ласерски-заситена апсорпциона линија на метанот“| last2 = Хол | first2=Џ. | issue = 4|bibcode = 1973ApPhL..22..196B }}
</ref>|group="Забелешка"}}<ref name="NIST heterodyne"/> Сличнита експерименти резултирале со споредливи вредноси за ''c'', па Петнаесеттата [[генерална конференција за тегови и мери]] во 1975 година препорачала употреба на 299 792 458&nbsp;m/s како вредност за брзината на светлината.<ref name="15thCGPM">