Разлика помеѓу преработките на „Константин I и христијанството“

с
Јазична Исправка, replaced: Римската Империја → Римското Царство, Римската империја → Римското Царство using AWB
с (Правописна исправка, replaced: Римска Империја → Римско Царство (2) using AWB)
с (Јазична Исправка, replaced: Римската Империја → Римското Царство, Римската империја → Римското Царство using AWB)
|Your servant Constantine, O Lord and only Lover of Man, beheld the figure of the Cross in the Heavens; and like Paul (not having received his call from men, but as an Apostle among rulers set by Your hand over the royal city) he preserved lasting peace through the prayers of the [[Theotokos]].
|}
Римскиот император [[Константин Велики]] го прифатил [[христијанство]]то по неговата победа во [[Битка на Милвианскиот мост|Битката на Милвианскиот мост]] во [[312]] година<ref>[http://www.roman-emperors.org/conniei.htm]</ref>. Во текот на неговото владеење, христијанството станало доминантна религија во [[РимскатаРимското ИмперијаЦарство]], а со ова тој станал и првиот христијански император, кој од страна на денешната [[Православна црква]] се смета за светец.
 
Константин пред битката погледнал нагоре кон сонцето и видел голем светлосен крст со натпис на [[грчки]]: "ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ" По ова, Константин наредил штитовите на секој војник да се украсат со христијански симбол ([[Чипо]])<ref>R. Gerberding and J. H. Moran Cruz, ''Medieval Worlds'' (New York: Houghton Mifflin Company, 2004) p. 55; cf. Eusebius, ''Life of Constantine''</ref> . Во битката, Константин излегол на крај како победник и завладеал со целата империја. Колку Константин го прифатил христијанството во тој период е тешко за објаснување. Највлијателните соработници на Константин сѐ уште биле со [[паганство|пагански]] обичаи. На [[римски монети|римските монети]], кои биле направени по осум години по [[Битката на Милвианскиот мост]], сѐ уште биле насликани [[римска митологија|римските богови]]<ref name="H. Moran Cruz 2004 p. 55">R. Gerberding and J. H. Moran Cruz, ''Medieval Worlds'' (New York: Houghton Mifflin Company, 2004) p. 55</ref>.
== Милански едикт==
 
По огромната победа во Рим, Константин донесол закон, познат под името [[Милански едикт]] во [[313]] година, со кој го забранил [[Прогонување на христијаните|прогонувањето на христијаните]], им дозволил да градат храмови и во нив да се молат. Константин среде [[Рим]] подигнал споменик на овој знак со што означил дека тој е чувар на [[РимскатаРимското империјаЦарство]]. Подоцна изградил и статуа со својот лик со крст во десната рака и со напис на латински јазик: ''”Со овој спасоносен знак што е сведоштво на вистинската храброст го ослободив нашиот град од јаремот на тиранското владеење, на сенатот и на римскиот народ им ја вратив слободата и поранешниот украс и сјај”''.
 
== Покрстување==