Печ: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с →‎top: Правописна исправка, replaced: Отоманско царство → Отоманско Царство using AWB
с →‎top: Правописна исправка, replaced: Римско царство → Римско Царство using AWB
Ред 48:
'''Печ''' (на [[Унгарски јазик|унгарски]]: ''Pécs'') е петти по ред најголем град во [[Унгарија]], сместен на падините на планината [[Мечек]] во југозападниот дел на земјата, во близина на границата со [[Хрватска]]. Тој е административен и економски центар на [[Окрузи на Унгарија|округот]] [[Барања]]. Во Печ исто така се наоѓа и седиштетото Римокатоличката епархија Печ.
 
Градот '''Сопиане''' (''Sopianae'') бил подигнат од страна на [[Римско царствоЦарство|Римјаните]] кон почетокот на [[2 век]], на област која била населена со [[Келти|келтски]] и [[Долна Панонија|панонски]] племиња. Во 4 век станал главен град на провинцијата Валерија, како и значаен [[Христијанство|христијански]] центар. Раниот христијански комлекс кој се наоѓа во градот е од тој период и денеска тој се наоѓа на списокот на светско наследство на [[УНЕСКО]] од [[декември]] [[2002]].<ref>[http://www.pecs.hu/index.php?foid=1&oldal=koszonto A világörökség része]</ref>
 
Нејзиниот епископат за прв пат бил основан во [[1009]] година од страна на [[Иштван I]], а исто така и првиот унгарски универзитет е основан во Печ во 1367 година од страна на [[Луј I Унгарски]]. Тој универзитет и денеска постои и е најголемиот во Печ со околу 34.000 студенти<ref>[http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1488&articleID=233289&ctag=articlelist&iid=1 www.okm.gov.hu, Oktatási és Kulturális Minisztérium oldala, Az Oktatási Évkönyv 2008/2009 letölthető PDF-formátumban.]</ref>. Печ бил претворен во културен и уметнички центар на земјата од страна на владката Јанус Панонијски голем [[Унгарци|унгарски]] хуманист и [[поет]].<ref>[http://www.dravanet.hu/hunor/frame-pecs%20hun.htm Pécs kulturális központ]</ref> Печ има богато наследство и од 150 годишната [[Отоманско Царство|Отоманска]] окупација, како џамијата на Паша Газим и Сечени плоштадот.
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Печ