Разлика помеѓу преработките на „Константин I и христијанството“

с
Правописна исправка, replaced: Римска Империја → Римско Царство (2) using AWB
с (Правописна исправка, replaced: Римска Империја → Римско Царство (2) using AWB)
|-
|'''Роден'''
|27 февруари, 272 во [[Ниш]], [[РимскаРимско ИмперијаЦарство]] (денеска [[Србија]])
|-
|'''Починал'''
|22 мај 337 во [[Никомедија]], РимскаРимско ИмперијаЦарство (денешен [[Измит]], [[Турција]])
|-
|'''Канонизиран од'''
Римскиот император [[Константин Велики]] го прифатил [[христијанство]]то по неговата победа во [[Битка на Милвианскиот мост|Битката на Милвианскиот мост]] во [[312]] година<ref>[http://www.roman-emperors.org/conniei.htm]</ref>. Во текот на неговото владеење, христијанството станало доминантна религија во [[Римската Империја]], а со ова тој станал и првиот христијански император, кој од страна на денешната [[Православна црква]] се смета за светец.
 
Константин пред битката погледнал нагоре кон сонцето и видел голем светлосен крст со натпис на [[грчки]]: "ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ" По ова, Константин наредил штитовите на секој војник да се украсат со христијански симбол ([[Чипо]])<ref>R. Gerberding and J. H. Moran Cruz, ''Medieval Worlds'' (New York: Houghton Mifflin Company, 2004) p. 55; cf. Eusebius, ''Life of Constantine''</ref> . Во битката, Константин излегол на крај како победник и завладеал со целата империја. Колку Константин го прифатил христијанството во тој период е тешко за објаснување. Највлијателните соработници на Константин сѐ уште биле со [[паганство|пагански]] обичаи. На [[римски монети|римските монети]], кои биле направени по осум години по [[Битката на Милвианскиот мост]], сѐ уште биле насликани [[римска митологија|римските богови]]<ref name="H. Moran Cruz 2004 p. 55">R. Gerberding and J. H. Moran Cruz, ''Medieval Worlds'' (New York: Houghton Mifflin Company, 2004) p. 55</ref>.
 
Христијанската свест на [[Константин Велики]] му била наложена од неговата мајка, [[Света Елена]]. Денес, постои научен спор за тоа дали Константин [[христијанство|христијанството]]то го примил во младоста, во текот на својот живот или непосредно пред смртта.<ref> R. Gerberding and J. name="H. Moran Cruz, ''Medieval Worlds'' (New York: Houghton Mifflin Company, 2004) p. 55<"/ref>.
 
Константин Велики има голема улога во историјата на [[христијанство|христијанството]]то. Тој е еден од главните финансиери на [[црква|црквата]]та, изградил многу [[базилика|базилики]], ја ослободил црквата од многу [[данок|даноци]] и на тој начин го помагал распространувањето на христијанството. Во периодот од [[324]] до [[330]] година ја преместил престолнината на империјата од [[Рим]] во [[Византион]], град кој подоцна во негова чест е наречен [[Константинопол]]. Градот го изградил во духот на новата [[религија]] со многу цркви и со одбранбени ѕидини. Во ''Новиот Рим'', како што бил нарекуван, не постоеле пагански храмови. Константин бил крстен на смртното легло.
 
== Позадина ==
Според друго предание Константин бил крстен во [[Никомидија]] непосредно пред смртта, иако христијанската вера ја исповедувал од многу порано. За време на својот живот Константин изградил повеќе цркви, а тоа го направила и мајка му Елена.
 
Константин кога победил во битката против [[Скити]]те на [[Дунав]], изградил град на [[Босфор]] кој по неговото име бил наречен [[Константинопол]], [[Нов Рим]] или [[Цариград]].
 
== Прв вселенски собор ==
 
Кога настанале потреси во црквата поради дејствувањето на еретикот Ариј, царот Константин го свикал во [[Никеја]] [[Прв вселенски собор|Првиот вселенски собор]].
 
Од него произлегла првата унифицирана и општоприфатена [[христијанска доктирна]]. Со создавањето на [[Никејски симбол на верата]], преседан бил создаден според кој за прв пат во историјата на црквата бил даден модел преку кој во иднина требало да бидат создавани догми и канонски доктрини<ref>{{ws|"[[s:Catholic Encyclopedia (1913)/The First Council of Nicaea|First Council of Nicea]]" in the 1913 ''Catholic Encyclopedia''}}</ref><ref>{{cite web|url= http://www.1911encyclopedia.org/Council_of_Nicaea|title= Council of Nicaea in the 1911 Encyclopædia Britannica|work=www.1911encyclopeida.org|accessdate=march 14, 2010}}</ref>.