Разлика помеѓу преработките на „Бугарска народна македонско-одринска револуционерна организација“

с
→‎Историја: Правописна исправка, replaced: Османлиската Империја → Османлиското Царство using AWB
с (Јазична исправка, replaced: Отоманската империја → Отоманското Царство using AWB)
с (→‎Историја: Правописна исправка, replaced: Османлиската Империја → Османлиското Царство using AWB)
{{Цитат | не може да има два идеала - државен и национален}}
 
БНМОРО се обидала да се изгради како единствена бугарска револуционерна структура и во ОсманлискатаОсманлиското ИмперијаЦарство и во Бугарија и така влегла во конфликт со ВМОРО околу [[Христо Матов]], која благодарение на активностите на [[Тодор Александров]] се издигнала во [[Скопски револуционерен округ]]. Во мај Чернопеев, Бозуков, Занков, Петков и Николов се среќнале со Матов во [[Варна]]. Во преговорите со посредство на [[Христо Попкоцев]] и [[Христо Цветков]] двете страни констатирале дека немаат принципиелни разлики за целта, средствата и задачите, но не успеваат да се договорат за легитимноста на структурите, како Матов отфрлил предлогот за заедничка комисија. Дејците на БНМОРО Чернопеев и Занков се сретнале и со лидерот на третата фракција во ослободителното движење - [[Јане Сандански]], но тој се изолирал и одбил соработка.
 
БНМОРО започнала изградба на локалните структури, како Главниот комитет наредил да се започне со изборите на службени лица. На крајот на јуни војводите на БНМОРО почнале да навлегуваат во своите области. На 29 јуни границата ја поминале Апостол Петков, Тане Николов и [[Продан Христов]], следени по неколку дена од Чернопеев, Чавдаров, Занков, Чаков и [[Михаил Скендеров]].