Разлика помеѓу преработките на „Црква Света Софија (Софија)“

с
Правописна исправка, replaced: Османлиската империја → Османлиското Царство using AWB
с (Правописна исправка, replaced: Османлиската империја → Османлиското Царство using AWB)
|materials=
}}
'''Црквата Света Софија''' е [[црква|христијански храм]] кој се наоѓа во [[Софија]], [[Бугарија]] и е во склопот на [[Бугарска Православна Црква|Бугарската православна црква]]. Оваа црква е една од најстарите во градот изградена во [[4 век]]. Во [[14 век]], по самата [[црква]] било именувано и името на градот [[Софија]]. Во време на [[Османлиска империја|ОсманлискатаОсманлиското империјаЦарство]] била претворена во [[џамија]].
 
== Историја ==
Најстарата поголема црква на истото место, чиј под со римски мозаици е зачуван до денес претставува базилика од средината на 4 век. Во 343 година таа станала седиште на познатиот [[Црковен собор во Сердика]]. До [[6 век]] биле направени неколку реновирања на објектот. Во средината на векот црквата била погодена од инвазијата на [[Хуни]]те и [[Готи]]те. [[Јустинијан I]] наредил таа да се изгради повторно како голема базилика посветена исто на ''Пресветата Мудрост''. Се смета дека од тоа време оваа црква го носи до денес денешното име. Се претпоставува дека нејзината архитектура исто така е резултат на грузиското влијание во градот. По [[809]] година кога хан Крум го вклучил Средец во државната територија на Бугарија и особено по покрстувањето храмот продолжил активно да се користи како градска соборна црква и вообичаено место за погреби, поради близината на градската некропола. Во времето на [[Второ бугарско царство|Второто Бугарско царство]] таа се стекнала со статус на митрополитска црква.
 
По османлиската инвазија базиликата била претворена во [[џамија]] и биле изградени минариња а голем дел од уникатните фрески биле уништени. Најверојатно зградата за првпат била разрушена за време на земјотресот од средината на [[15 век]]. На крајот на [[16 век]] таа била повторно обновена како [[џамија]] од отоманскиот големиот везир од хрватско потекло Сијавуш Паша. Повторно во [[1818]] година и [[1858]] година зградата пострадала од силни земјотреси. Од земјотресот паднало едно минаре. Во овој период џамијата била напуштена.
 
Црквата денес нема камбанарија. Камбаната долго време висела на дрво во градината пред влезот. За кратко кон крајот на 19 век зградата била користена како набљудувачката кула. Првата современа реконструкција завршила во 1930 година. На 21 септември истата година црквата била осветена. Во 1935 година се извршило систематско истражување и реставрација под раководство на професор Богдан Филов и архитект Александар Рашенов. Во 1955 година храмот бил прогласен за споменик на културата. Денес храмот е обновен како трикорабна базилика.