Османлиски војни во Европа: Разлика помеѓу преработките

с
Правописна исправка, replaced: Отоманската Империја → Отоманското Царство (11) using AWB
с (Јазична исправка, replaced: Отоманската империја → Отоманското Царство (10) using AWB)
с (Правописна исправка, replaced: Отоманската Империја → Отоманското Царство (11) using AWB)
{{Војска на ОтоманскатаОтоманското ИмперијаЦарство}}
[[File:Ottoman empire.svg|180px|thumb|right|Османлиската империја (1683)]]
'''[[Османлиска империја|Османлиските]] војни во [[Европа]]''' биле војните помеѓу [[Отоманци]]те и Европејците на европска територија. Исто така се нарекуваат '''Отомански''' и '''Турски војни''' во старите текстови.
 
== Подем на ОтоманскатаОтоманското ИмперијаЦарство ==
{{See also|Подем на ОтоманскатаОтоманското ИмперијаЦарство}}
{{Воена и политичка историја на Османлиската империја
| Main= Подем на ОтоманскатаОтоманското ИмперијаЦарство
| години=154
| Султани=8
}}
Подемот на ОтоманскатаОтоманското ИмперијаЦарство (1299-1453) се однесува на периодот кој започнал со слабеење на Селџукскиот султанат кон почетокот на 14 век, а завршил со пропаѓањето на Византиската империја по падот на Константинопол во 1453 година. Војни во Европа се:
*[[Косовска битка]]
*[[Маричка битка]]
 
== Територијално проширување ==
{{See also|Територијално проширување на ОтоманскатаОтоманското ИмперијаЦарство}}
{{Воена и политичка историја на Османлиската империја
| Main= Територијално проширување на ОтоманскатаОтоманското ИмперијаЦарство
| години=230
| Султани=11
 
== Пад ==
{{See also|Пад на ОтоманскатаОтоманското ИмперијаЦарство}}
{{Воена и политичка историја на Османлиската империја
| Main= Пад на ОтоманскатаОтоманското ИмперијаЦарство
| години=82
| Султани=5
 
== Распаѓање ==
{{See also|Распаѓање на ОтоманскатаОтоманското ИмперијаЦарство}}
{{Воена и политичка историја на Османлиската империја
| Main= Распаѓање на ОтоманскатаОтоманското ИмперијаЦарство
| години=14
| Султани=2