Преспа: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 3 години
с
Правописна исправка, replaced: Преспанско езеро → Преспанско Езеро (6) using AWB
[проверена преработка][проверена преработка]
с Правописна исправка, replaced: Преспанското езеро → Преспанското Езеро (4) using AWB
с Правописна исправка, replaced: Преспанско езеро → Преспанско Езеро (6) using AWB
Ред 41:
* Големото и
* Малото
Преспанско езероЕзеро.
 
Во водите на Големо преспанско езеро се наоѓа тромеѓето на македонската, грчката и албанска граница.
Ред 48:
 
[[Податотека:Prespansko_pristaniste.jpg|десно|мини|исправено|Пристаниште на Преспанското Езеро]]
'''Големото Преспанско езероЕзеро''' има површина од {{км2|284}} со [[надморска височина]] од 853 м и најголема длабочина од 54 м, спаѓа меѓу најчистите езера во светот. Од површината на езерото 65% и припаѓаат на Република Македонија, 18% на Република Албанија и 17% на Република Грција.
[[Податотека:Prespa-ostrov.jpg|мини|десно|Островот [[Голем Град]]]]
Во Големото Преспанско езероЕзеро постојат два острова:
* [[Голем Град]] (''Св. Петар'') со површина од 1 км², се наоѓа мошне близу до тромеѓато од државните граници и ѝ припаѓа на Република Македонија. Обраснат е со [[фоја|фојова]] шума (''Јuniperus foeditissima'') стара неколку векови, богат е со археолошки наоѓалишта и е заштитен со закон како природна реткост.
* Во Република Албанија се наоѓа помало островче, наречено [[Мал Град]] (''Св. Павле'').
 
'''Малото Преспанско езероЕзеро''' се наоѓа на територијата на Република Грција и само мал дел во Република Албанија. Во него исто така има два острова:
* [[Св. Ахил (остров)|Св. Ахил]] и
* [[Видринец]].
Ова езеро зафаќа површина од 45,59 км² и е за три метри повисоко од Големото Преспанско езероЕзеро.
 
Водите на Преспанското Езеро преку понорници истекуваат во [[Охридското Езеро]]. Езерото е богато со риба, а особено е познат преспанскиот крап и рибите белвици-нивички, а има: [[искобуст]], [[мренка]], [[клен]] и др.
Ред 87:
Во [[10 век|X]] и [[11 век|XI]] век, за време на владеењето на [[Цар Самуил|Самуил]], [[Гаврило Радомир]] и [[Јован Владислав]] се спомнува покрај Преспанското Езеро градот Преспа, престолнина на првата средновековна македонска држава. Овој град истовремено бил седиште и на архиепископот на Афтокефалната македонска црква, чие седиште подоцна е пренесено во [[Охрид]]. Овде е основана и првата држава на македонските Словени под водство на синовите на кнезот Никола, четворицата комитопули: Давид, Арон, Мојсеј и Самуил. Најмладиот Самуил бил прогласен за цар. Успешно владеел со првата македонска држава. Самоиловото царство се протегало од Македонија и цела Бугарија на исток, [[Тесалија]], [[Епир]] и Албанија на запад, до [[Дукља]], [[Рашка]], [[Срем]] и [[Босна]] на север. Владеел од [[976]] год до [[1014]] год. Таа година бил поразен од византискиот цар [[Василиј II]] во битката на Беласица. На 14.000 заробени војници им биле извадени очите, секој стоти имал по едно око, Царот Самоил ги пречекал во Преспа и скршен од болка умира на [[6 октомври]] [[1014]] год. Државата опстојувала се до [[1018]] год. Во тој период Царот Василиј II ја изградил тврдината [[Василида]] на Петринска планина над с. [[Евла (село)|Евла]] и Константион покрај западниот дел од Преспанското Езеро покрај населбата [[Сирхан (Отешево)|Сирхан]].
 
Во [[1888]] година во селото Герман, Долна Преспа, сега во Република Грција, пронајдена е надгробната плоча на Самуиловите родители, неговиот татко Никола - брсјачки кнез, мајка му Рипсимија и братот Давид, а датира од [[993]] година. Тоа е еден од првите пишувани споменици на словенски јазик. Моментално се наоѓа во Софискиот музеј, највероватно пренесен во виорот на војните. Од тој период на островот Ахил, во малото Преспанско езероЕзеро, сѐ уште постојат остатоци од Катедралната црква подигната од Самуил во чест на [[Св. Ахил]].
 
[[Манастир „Св. Ѓорѓи“ - Курбиново|Црквата Св.Ѓорѓи]] во селото [[Курбиново]] со извонреден фрескоживопис од [[1191]] год. преставува еден од неколкуте бисери на средновековното сликарство во Македонија.