Еребица: Разлика помеѓу преработките

Одземени 12 бајти ,  пред 2 години
с
Правописна исправка, replaced: Балканскиот полуостров → Балканскиот Полуостров using AWB
(дополнување, ситна поправка)
с (Правописна исправка, replaced: Балканскиот полуостров → Балканскиот Полуостров using AWB)
}}
 
'''Еребицата''' е род на птици од фамилијата на [[кокошки]]. Спаѓа во групата на пердувест [[лов]]ен дивеч и опфаќа неколку подвидови, помеѓу кои најраспространети се полската еребица и [[Еребица камењарка|еребицата камењарка]]. На подрачјето на [[Република Македонија]] живее средноевропската [[Полска еребица|полска еребица]] ''Perdix perdix''.
 
== Полска Еребица ==
 
=== Изглед ===
Полската еребица се одликува со изразито пепелава заштитна боја, со потемни и посветли дамки и пруги. Има големини од 30  cm, и распон на крилја до 50  cm. Карактеристично за неа е една поголема темно-кафена дамка во вид на потковица која на стомакот ја имаат мажјакот и женката. Оваа дамка кај мажјакот редовно е поистакната. Женките и мажјаците тешко се разликуваат помеѓу себе. Женките се разликуваат од мажјаците само по шаренилото на пердувите на крилата. Овие пердувчиња имаат една изразита надолжна бела пруга и странично бели попречни линии. Кај мажјаците постои само надолжната пруга. Полските еребици имаат добро развиено сетило за слух и вид. Живеат околу три години и покрај грабливците голема опасност за нив претставуваат и хемијските средства кои се употребуваат во земјоделството за сузбивање на плевели.
 
=== Размножување ===
 
== Еребица Камењарка ==
Еребицата камењарка може да се сретне на [[Алпите]], во јужна и средна [[Италија]] и на некои делови на Балканскиот полуостровПолуостров, во [[Македонија]] се среќава најчесто во [[Мариово]]. Најчесто престојува во предели каде има слаба вегетација.
 
=== Изглед ===
'''Еребицата камењарка''' е голема до 36  cm, а распонот на крилјата може да и достигне до 60  cm. Истото како и полската еребица се одликува со изразито пепелава боја, додека во долниот дел од телото и преовладува белата боја со црни шари. Оваа врста на [[птици]] живее во мали јата и се храни со семки, [[Капина|капини]], [[инсекти]] и [[полжави]].
 
=== Размножување ===
== Наводи ==
{{наводи}}
 
 
[[Категорија:Еребици]]