Разлика помеѓу преработките на „Јулијански календар“

нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
{{внимание}}
 
'''Јулијанскиот календар''' е стар црковен календар кој се користи од [[Македонска Православнаправославна Црквацрква|Македонската Православнаправославна Црквацрква]], [[Српска Православнаправославна Црквацрква|Српската Православнаправославна Црквацрква]], [[Руска Православнаправославна Црквацрква|Руската Православнаправославна Црквацрква]], [[Украинска Православнаправославна Црквацрква|Украинската Православнаправославна Црквацрква]] и Источните цркви вклучувајќи ја и [[Вселенска Патријаршијапатријаршија|Вселенската Патријаршијапатријаршија]]. За разлика од [[Грегоријанскигрегоријански календар|грегоријанскиот]], овој календар е поназад за 13 дена во периодот 1900-2100 година и се зголемува таа разлика за 1 ден по 2100 година.
 
При заземањето на [[Египет]] од страна на [[Рим]], Римјаните се запознале со новиот за нив начин на пресметување на времето и [[Јулиј Цезар]] решил да го воведе и во [[Рим]], но со поголема точност, за да ги поврзи сончевата година со онаа од Европа, односно [[Сонце|Сонцето]] со европската пролет, лето итн.