Комисија за односи со верските заедници и религиозни групи: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Ред 44:
 
Комисијата ја следи работата на 26 цркви, верски заедници и религиоз­ни гру­пи во РМ. Сегашен директор е м-р [[Звонко Муцунски]].
 
 
==Историја==
 
За првпат како служба која е основана за верски работи се јавува во периодот од [[1944]] до [[1945]] год. како '''верско поверенство'''. Потоа, од [[1945]] до [[1951]] год. овој орган се наоѓа во состав на тогашниот Секретаријат за внатрешни работи. Од [[1951]] год. па до денес постои како самостоен државен орган, а во изминатите го­дини го ме­нуваше само својот назив.
 
Така, од [[1951]]-[[1962|62]] год. постои како '''Коми­си­ја за верски прашања''', од [[1963]]-[[1976|76]] год. како '''Републичка комисија за верски прашања''', од [[1977]]-[[2000]] год. како '''Републичка комисија за односи со верските заедници''', а од [[2000]]-та година до денес, како '''Комисија за односи со верските заедници и религиозни групи'''. За целиот овој период до 2000-та година, со органот раководи функцио­нер на ниво на потпретседател на Влада, односно министер, а со законските ре­ше­нија од 2000 година па наваму, претседател / директор, именуван од [[Владата на Република Македонија]].