Пештера: Разлика помеѓу преработките

Додадени 16 бајти ,  пред 2 години
с
Кирилизација, replaced: Geografski razgledi → Географски разгледи using AWB
(→‎Поврзано: дополнување)
с (Кирилизација, replaced: Geografski razgledi → Географски разгледи using AWB)
[[Податотека:Cuevas de Acsibi, Salta (Argentina).jpg|thumb|200px|Пештера]]
 
'''Пештера''' претставува подземна шуплина во која не допира или незначително допира дневна светлина со претежно хоризонтално протегање во внатрешноста на карбонатните терени. Настануваат со комбинирано дејство на механичката и хемиската ерозија на подземните водни текови кои денес или некогаш протекувале низ нив и се состојат од пештерски канали и сали.<ref>{{цитирана книга|last=Makedonsko geografsko društvo|title=GeografskiГеографски razglediразгледи|publisher=Društvo|date=1989|edition=27-30|language=македонски}}</ref>
 
== Пештерски делови ==
* '''Пештерски канал''' претставува дел од пештерската шуплина, со скоро праволиниско протегање, чија должина неколку пати ја надминува неговата ширина и висина. Во зависност од големината и формата на каналот во еден пештерски систем, се разликуваат главен, спореден и слеп канал. Лесно прооден пештерски канал се нарекува ходник или галерија.
 
* '''Пештерска сала''' е поголемо проширување во пештера: ширина и висина од неколку метри до неколку десетина метри. Обично се наоѓа на места каде се спојуваат неколку пештерски канали, а може да настане со рушење на таваницата или поедини катови на пештерски канали. Се смета дека некои сали се формирани со корозија (хемиска, карстна ерозија) на мешана вода при спојување на два или повеќе подземни текови.
 
Во зависност од тоа дали во нив постои речен тек се делат на '''суви (фосилни)''' и '''речни (активни)''' пештери. Речните пештери се наоѓаат во активна фаза на изградување и во зависност од хидрографската функција се делат на понорски, кои претсавуваат понири на површинските водотеци и сифонски од кои избива вода на површината (карстни извори). Според режимот на подземниот тек речните пештери се делат на постојани и периодични. Сувите пештери претставуваат фосилни пештери кои се наоѓаат надвор од секаква хидрографска функција и нивната натамошна еволуција е поврзана за дејството на водата прокапница и уривањето на карпестиот материјал од таваниците.
 
Со процесот на рушење на таваниците пештерите постепено се уништуваат и како завршна фаза во еволуцијата на речните пештери остануваат прерасти – лаковидни делови во вид на природни мостови и прозорци – заостанати делови од пештерските канали при целосно уништување на пештерите.
 
==Пештерата како тема во уметноста и во популарната култура==