Разлика помеѓу преработките на „Начело на неопределеност“

с
(GR) File renamed: File:Uncertainty principle.gifFile:Indeterminacy principle.gif Criterion 2 (meaningless or ambiguous name) · The uncertainty principle is not about uncertainty. It is about indeterminacy.
с ((GR) File renamed: File:Uncertainty principle.gifFile:Indeterminacy principle.gif Criterion 2 (meaningless or ambiguous name) · The uncertainty principle is not about uncertainty. It is about indeterminacy.)
==Вовед==
{{Main|Вовед во квантната механика}}
[[File:UncertaintyIndeterminacy principle.gif|360px|right|thumb| Притиснете за да ја видите анимацијата. Развојот на првично локализирани гаусови бранови ункции на слободни честички во дводимензионален простор, со боја и јачина кој ја покажуваат фазата и амплитудата. Ширењето на брановата функција во сите насоки покажува дека почетниот импулс има најразлични вредности,непроменети во времето, додека пак ширењето се зголемува со текот на времето: како резултат, начелото на неопределеност ''Δx Δp'' се зголемува со изминувањето на времето.]]
[[File:Sequential superposition of plane waves.gif|360px|"360px"|right|thumb|Суперпозицијата на неколку рамнински бранови кои создаваат бранов пакет. Брановиот пакет станува се полокализиран со додавањето на се повеќе бранови. Фуриеровата трансформација е математичка операција која ги раздвојува брановите пакети во поединечни рамнински бранови. Се забележува дека брановите прикажани се само за приказ, земајќи во предвид дека дека брановите функции во квантната механика се сложени.]]
 
7

уредувања