Разлика помеѓу преработките на „Енциклопедија Британика“

clean up, replaced: | coauthors = → |author2= using AWB
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
(clean up, replaced: | coauthors = → |author2= using AWB)
|}
 
'''Енциклопедија Британика''' (лат. ''Encyclopædia Britannica'') е општа енциклопедија на англиски јазик чиј издавач е Енциклопедија Британика Инц., приватна компанија. Написите во Британика се наменети за возрасни читатели и ги пишуваат околу 100 уредници, и уште над 4000 експерти-соработници. Се смета за најквалитетна академска енциклопедија.<ref name="kister_1994">{{цитирана книга | last = Kister | first = KF | authorlink = Kenneth Kister | year = 1994 | title = Kister's Best Encyclopedias: A Comparative Guide to General and Specialized Encyclopedias | edition = 2nd ed. | publisher = Oryx Press | location = Phoenix, AZ | isbn=0897747445}}</ref><ref name="sader_1995">{{цитирана книга | last = Sader | first = Marian | coauthors author2= Lewis, Amy | year = 1995 | title = Encyclopedias, Atlases, and Dictionaries | publisher = R. R. Bowker (A Reed Reference Publishing Company) | location = New Providence, NJ | id = ISBN 0-8352-3669-2}}</ref>
 
Британика е најстарата енциклопедија на англиски која сѐ уште се печати.<ref name="EB_encyclopedia">{{cite encyclopedia | title = Encyclopedias and Dictionaries | encyclopedia = Encyclopædia Britannica | edition= 15<sup>th</sup>15th edition | publisher = [[Encyclopædia Britannica, Inc.]] | year = 2007 | volume = 18 | pages = 257–286}}</ref> Првпат била објавена помеѓу 1768 и 1771 во [[Единбург]], [[Шкотска]] и набрзо пораснала и во популарност и во обем, така што третото издание во 1801 веќе имало 21 том.<ref name="kogan_1958">{{цитирана книга | last = Kogan | first = Herman | year = 1958 | title = The Great EB: The Story of the Encyclopædia Britannica | publisher = The University of Chicago Press | location = Chicago | id = {{LCCN|58|00|8379}}}}</ref><ref name="encyclopedia_1954" /> Нејзиното реноме ѝ овозможило да собере еминентни соработници, така што 9-тото издание (1875–1889) и 11-тото издание (1911) се сметаат за референтни по својата академска вредност и литерарен стил.<ref name="kogan_1958" />
 
Почнувајќи од 11-тото издание, Британика постепено ги скратувала и поедноставувала написите со цел да го придобие Северноамериканскиот пазар.<ref name="kogan_1958" /> Во 1933 Британика станала првата енциклопедија која ја усвоила политиката на континуирана ревизија, според која енциклопедијата се преиздава и секој напис се обновува според планиран временски распоред. <ref name="encyclopedia_1954">{{cite encyclopedia | year = 1954 | title = Encyclopædia | encyclopedia = Encyclopædia Britannica | edition= 14<sup>th</sup> edition}} Aside from providing an excellent summary of the ''Britannica's'' history and early spin-off products, this article also describes the life-cycle of a typical ''Britannica'' edition. A new edition typically begins with strong sales that gradually decay as the encyclopaedia becomes outdated. When work on a new edition is begun, word leaks out and sales of the old edition effectively stop, just at the time when the fiscal needs are greatest: a new editorial staff must be assembled, articles commissioned, etc. [[Elkan Harrison Powell]] identified this cyclic fluctuation of income as a key danger to the fiscal health of any encyclopaedia, one that he hoped to overcome with his innovative policy of continuous revision.</ref>
 
Почнувајќи од 11-тото издание, Британика постепено ги скратувала и поедноставувала написите со цел да го придобие Северноамериканскиот пазар.<ref name="kogan_1958" /> Во 1933 Британика станала првата енциклопедија која ја усвоила политиката на континуирана ревизија, според која енциклопедијата се преиздава и секој напис се обновува според планиран временски распоред. <ref name="encyclopedia_1954">{{cite encyclopedia | year = 1954 | title = Encyclopædia | encyclopedia = Encyclopædia Britannica | edition= 14<sup>th</sup>14th edition}} Aside from providing an excellent summary of the ''Britannica's'' history and early spin-off products, this article also describes the life-cycle of a typical ''Britannica'' edition. A new edition typically begins with strong sales that gradually decay as the encyclopaedia becomes outdated. When work on a new edition is begun, word leaks out and sales of the old edition effectively stop, just at the time when the fiscal needs are greatest: a new editorial staff must be assembled, articles commissioned, etc. [[Elkan Harrison Powell]] identified this cyclic fluctuation of income as a key danger to the fiscal health of any encyclopaedia, one that he hoped to overcome with his innovative policy of continuous revision.</ref>
 
== Наводи ==
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Енциклопедии]]