Разлика помеѓу преработките на „Асиметрична дигитална претплатничка линија“

с
ситна промена
с (ситна промена)
с (ситна промена)
[[Слика:ADSL router with Wi-Fi (802.11 b-g).jpg|thumb|right|250px|За АДСЛ врска потребна е порта. Модемот[[Модем]]от на сликата е воедно и [[точка на безжичен пристап]].]]
{{ADSL standards}}
'''Асиметрична дигитална претплатничка линија''' ('''Asymmetric Digital Subscriber Line''') или '''АДСЛ''' (''ADSL'') е облик на [[ДСЛ]], технологија за комуникација на податоци која врши пренос на истите преку [[бакар]]на [[телефон]]ска жица преку [[модем]].
 
 
Кај конвенционалниот АДСЛ, брзините на преземање почнуваат од 256 [[кбит/сек]] и типично достигаат до 8 [[Мбит/сек]] во рамките на 1.5 км од централата со ДСЛАМ опрема или далечнскиот терминал.
Брзините на подигање почнуваат од 64 кбит/сек и типично достигнуваат до 256 кбит/сек, но може да достигнат до 1024 кбит/сек. Називот [[АДСЛ Лајт]] понекогаш се користи за поспорипобавни верзии. Забелешка: растојанијата се само проценки наменети за потрошувачите на АДСЛ услуги. [[Слабеење (слигналсигнал)|Слабеењето]] на [[сооднос на сигнал и бука|соодносот на сигналот и буката]] се главните карактеристики и можат да варираат тотално независно од растојанието (како на пр. не-бакарни кабли, дијаметар на каблите). Практичните перформанси зависат од претстојноста на линијата, која може динамички да се менува во зависност од временските прилики (за стари линии) или бројот и квалитетот на спојките и разводниците при дадена должина на кабел.
 
Поновата варијанта се нарекува АДСЛ2 која дозволува поголема брзина на преземање до 12 Мбит/сек во радиус помал од 2.5 км. Повисоките [[симболска стапка|симболски стапки]] и понапредната [[бучна модулација]] се тоа што ја прави оваа линија брза. АДСЛ2+, исто така позната како [[ИТУ Г.992.5]], одзволува стапка на преземање до 24 Мбит/сек во радиус помал од 1.5 км. АДСЛ2+ исто така нуди опции за безшевно спојување, и им дозволува на линиите со повисока стапка на слабеење или понизок сооднос на сигнал и бука да се спојат заедно за теоретски да го достигнат of севкупниот број на линии (т.е. до 50 Мбит/сек за две линии, итн.), како и опции во контролата на силата и безчевна адаптација на стапките — промена на стапката на пренос на податоци без ресинхронизација.
{{ADSL standards}}
 
Заради релативно ниската стапка на пренос на информации (во споредба со оптичките мрежи), [[Асинхрон Трансферскитрансферен Режимтежим|АТМ]] е соодветна тенологија за [[мултиплексер|мултиплексирање]] на податоци од временска важност како дигитален глас со податоци од не толкава временска важност како [[веб сообраќај]]; АДСЛ-от често се развива заедно со АТМ-от за да се запази оваа можност и во иднина. In a тројно сценарио, разни АТМ [[виртуелно коло|виртуелни кола]] (ВК) се доделуваат за разни услуги.
 
Во последно време мрежните оператори се оддалечуваат од АТМ и се приближуваат кон [[Етернет]]-базиран решенија, каде [[ИЕЕЕ 802.1Q|802.1К]] и/или [[Виртуелен Приватен ЛАН Сервис|ВПЛС]] нуди решенија за мултиплексирање. Главната причина за оваа промена е заштеда на трошоци и можноста за отфрлање на постарата и поскапа АТМ мрежа.