Договор од Берлин (1878): Разлика помеѓу преработките

с
Јазична исправка, replaced: Отоманската империја → Отоманското Царство (2) using AWB
с (Правописна исправка, replaced: Егејското море → Егејското Море using AWB)
с (Јазична исправка, replaced: Отоманската империја → Отоманското Царство (2) using AWB)
== Одлуки од Конгресот ==
На Конгресот се одлучило:
* на ОтоманскатаОтоманското империјаЦарство да ѝ се вратат во владение териториите на [[Македонија]] и [[Одринска Тракија]] од [[Санстефанска Бугарија]] кои ѝ биле одземени со [[Санстефански Договор|Санстефанскиот договор]] во полза на Бугарија. Исто така, според претходно склучени во Руско-британски договор (од 30 мај 1878 година), територијата на Бугарија е околу три пати намалена од предвидената во Санстефанскиот договор (било решено Бугарија да се простира на територијата која се наоѓа само северно од [[Стара Планина]]).
* Од остатокот од територијата на [[Санстефанска Бугарија]], односно [[Источна Румелија]] потпаднала под турска власт и се здобила со статус на автономна област;
* [[Србија]], [[Црна Гора]] и [[Романија]] да добијат независност;<ref>Мира Радојевиќ, Љубодраг Димиќ, Србија у Великом рати 1914 -н1918, Слово љубве - Буквибукс, Скопје, 2018, стр. 11 - 15.</ref>
[[Податотека:Bulgaria-San_Stefano-Berlin_1878.jpg|thumb|right|300px|Границите на Бугарија пред и по Берлинскиот конгрес.]]
 
Со Санстефанскиот договор, Бугарија добила огромни територии од ОтоманскатаОтоманското империјаЦарство, вклучувајќи ја целата територија на географска Македонија, но и делови од денешна Србија ([[Пирот]], [[Врање]]) и Албанија ([[Корча]]). Со Берлинскиот конгрес, оваа ситуација е значајно изменета, при што [[Источна Румелија]] повторно станала oтоманска провинција, како и Македонија. Исто така, денешни делови од Србија и Романија биле доделени на тие земји.
 
Иако Санстефанскиот договор живеел само три месеци, тој создал во Бугарија фикција за Голема Бугарија, која иако никогаш не се реализирала, сепак, подоцна ќе биде главен поттикнувач на големобугарските амбиции и сериозен фактор за нестабилноста на Балканот.