Разлика помеѓу преработките на „Османлиски војни во Европа“

с
Јазична исправка, replaced: Отоманската империја → Отоманското Царство (10) using AWB
с (Јазична исправка, replaced: Отоманската империја → Отоманското Царство (10) using AWB)
*[[Битка кај Никопол]]
*[[Битка кај Варна]]
*[[Битка на Косово (1448)]]
 
== Територијално проширување ==
| Султани=11
}}
Територијално проширување на ОтоманскатаОтоманското империјаЦарство (1453-1683) претставува период од историјата на ОтоманскатаОтоманското империјаЦарство кој следел по создавањето и подемот на империјата (1299-1453).
 
=== Отоманско-хрватски војни ===
* [[Битка кај Лесковац|Лесковац]]
* [[Битка кај Смедерево (1456)|Смедерево]]
* [[Опсада на Белград (1456)|Белград ]]
 
=== Сулејман Величествениот ===
{{See also|Сулејман Величествениот}}
Сулејман I е еден од најуспешните султани на ОтоманскатаОтоманското империјаЦарство. Во западните земји е познат како ''Величенствениот'' а во источните како ''Законодавецот''. На султанскиот трон се качил во [[1520]] година и владеел до [[1566]] година. Ги освоил најсветите муслимански градови [[Мека]], [[Медина]], [[Ерусалим]], [[Дамаск]] и [[Багдад]]. Во [[август]] [[1521]] година била освоена речиси цела [[Србија]]. Во [[1522]] година бил заземен [[Родос]]. На [[29 август]] [[1526]] година започнала [[Мохачка битка (1526)|Мохачката битка]]. [[Отоманци]]те ги поразиле сојузничките христијански сили предводени од [[Лајош II]]. Победата сепак не им дала голема сигурност на Османлиите. Битката го означил крајот на [[Кралство Унгарија]]. Од [[1541]] година Сулејман го контролирал поголемиот дел до денешна [[Унгарија]], како и [[Трансилванија]], [[Влашка]] и [[Молдавија]] кои станале вазалства на султанот.
 
== Стагнација ==
{{See also|Стагнација на ОтоманскатаОтоманското империјаЦарство}}
{{Воена и политичка историја на Османлиската империја
| Main= Стагнација на ОтоманскатаОтоманското империјаЦарство
| години=133
| Султани=11
}}
Стагнацијата на ОтоманскатаОтоманското империјаЦарство (1683-1827) претставува период од историјата на ОтоманскатаОтоманското империјаЦарство кој следел по периодот на територијално проширување (1453-1683). По завршувањето на овој период следувал периодот на распаѓање на империјата.
* [[Руско-турска војна (1710-1711)]]
* [[Голема северна војна]]
| Султани=5
}}
Падот на ОтоманскатаОтоманското империјаЦарство (1828– 1908) претставува период од историјата на ОтоманскатаОтоманското империјаЦарство кој следел по периодот на стагнација (1683–1827). По завршувањето на овој период следувал периодот на распаѓање на империјата.
* [[Кримска војна]]
* [[Грчко-турска војна]]
| Султани=2
}}
Распаѓањето на ОтоманскатаОтоманското империјаЦарство го опфаќа периодот од започнувањето на Младотурската револуција во 1908 година, до конечната поделба на империјата во 1922 година.
 
===Балкански војни===
 
{{Османлиски султани}}
 
[[Категорија:Судири во 13 век]]
[[Категорија:Судири во 14 век]]