Разлика помеѓу преработките на „Физоов опит“

Одземени 382 бајти ,  пред 2 месеци
с
Јазична исправка, replaced: дијаметарот → пречникот using AWB
(поврзница - Огистен Френел)
с (Јазична исправка, replaced: дијаметарот → пречникот using AWB)
 
[[Податотека:Fizeau-Mascart1_retouched.png|centre|thumb|700x700px|Поднесувањето на Физовиот опит (1851)]]
Светлосен зрак кој произлегува од изворот ''S&#x2032;'' е рефлектиран од beam splitter ''G'' и е споен во паралелен зрак од леќите L. По поминувањето на цепнатинките'' O''<sub>1</sub> и ''O''<sub>2</sub>, два светлосни зраци патуваат низ цевките ''A''<sub>1</sub> и ''A''<sub>2</sub>, низ кои водата се движи напред-назад како што покажуваат стрелките. Зраците се одбиваат од огледалото ''m'' на фокусот на леќите ''L&#x2032;'', така што едниот зрак секогаш се шири во истата насока како на движењето на водата, а другиот знак обратно од движењето на водата. Откако ке поминат напред назад низ цевките, двата зраци се спојуваат во ''S'', каде што произведуваат
 interference fringes кои може да се визуелизираат преку илустрираното дело. Шемата на мешањето може да биде анализирана за да се одреди брзината на светлината која патува по секој дел од цевката.<ref group="P" name="fiz1">{{Шаблон:Наведено списание|author = Fizeau, H.|title = Sur les hypothèses relatives à l'éther lumineux|journal = Comptes Rendus|volume = 33|year = 1851|pages = 349–355|url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k29901/f351.chemindefer}}</ref><ref group="P" name="fiz2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Fizeau, H.|title = Sur les hypothèses relatives à l'éther lumineux|journal = Ann. De Chim. Et de Phys.|volume = 57|year = 1859|pages = 385–404|url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k347981/f381.table}}</ref><ref group="S" name="Mascart">{{Шаблон:Наведена книга|last1 = Mascart|first1 = Éleuthère Élie Nicolas|title = Traité d'optique|date = 1889|publisher = Gauthier-Villars|location = Paris|page = 101|url = https://archive.org/details/traitdoptique02mascgoog|accessdate = 9 August 2015}}</ref>
 
== Френеловиот коефициент на влечење ==
: <math>w_-=\frac{c}{n} - v \ . </math>
Оттука светлината која патува спротивно од текот на водата би требало да е поспора од светлината која патува со текот на водата.
 
 
 
Физо открил дека
== Повторувања ==
 
Алберт Мишелсон и Едвард Морли го повториле Физовиот опит со подобрена прецизност, справувајќи се со неколку проблеми на оргиналниот експеримент:(1) Деформација на оптичките компоненти на Физовиот апарат би можела да предизвика вештачко поместување, (2) набљудувањето било избрзано, бидејќи протокот на водата под притисок траел кратко време,(3) имало несигурност во Физовото утврдување на протокот низ дијаметаротпречникот на цевките. Мишелсон го редизајнирал физовиот апарат со цевки со поголем дијаметар и поголем резервар обезбедувајќи 3 минути од постојан проток на вода. Неговиот интерферометарски дизајн за обичен пат обезбедил автоматска компензација на должината на патот, така што работ на белата светлина бил видлив веднаш штом оптичките елементи биле усогласени.
 
== References ==
{{Reflist|30em}}
<references group="S">
<ref name="and">{{Шаблон:Наведено списание|author = Anderson, R., Bilger, H.R., Stedman, G.E.|year = 1994|title = Sagnac effect: A century of Earth-rotated interferometers|journal = Am. J. Phys.|volume = 62|issue = 11|pages = 975–985|doi = 10.1119/1.17656|bibcode = 1994AmJPh..62..975A}}</ref>
<ref name="ferr">{{Шаблон:Наведена книга|author = Rafael Ferraro|title = Einstein's Space-Time: An Introduction to Special and General Relativity|chapter = Hoek's experiment|year = 2007|publisher = Springer|pages = 33–35|isbn = 0-387-69946-5}}</ref>
<ref name="Hariharan2007">{{Шаблон:Наведена книга|last = Hariharan|first = P.|title = Basics of Interferometry, 2nd edition|year = 2007|publisher = Elsevier|isbn = 0-12-373589-0|page = 19}}</ref>
<ref name="jan">{{Шаблон:Наведување|author = Janssen, Michel & Stachel, John|editor = John Stachel|title = Going Critical|publisher = Springer|isbn = 1-4020-1308-6|year = 2010|chapter = The Optics and Electrodynamics of Moving Bodies|chapter-url = http://www.mpiwg-berlin.mpg.de/Preprints/P265.PDF}}</ref>
<ref name="lah">{{Шаблон:Наведено списание|author = Lahaye, Thierry; Labastie, Pierre; Mathevet, Renaud|title = Fizeau's "aether-drag" experiment in the undergraduate laboratory|journal = American Journal of Physics|year = 2012|volume = 80|issue = 6|pages = 497|arxiv = 1201.0501|doi = 10.1119/1.3690117|bibcode = 2012AmJPh..80..497L}}</ref>
<ref name="Mascart">{{Шаблон:Наведена книга|last1 = Mascart|first1 = Éleuthère Élie Nicolas|title = Traité d'optique|date = 1889|publisher = Gauthier-Villars|location = Paris|page = 101|url = https://archive.org/details/traitdoptique02mascgoog|accessdate = 9 August 2015}}</ref>
<ref name="mil">{{Шаблон:Наведена книга|last = Miller, A.I.|year = 1981|title = Albert Einstein's special theory of relativity. Emergence (1905) and early interpretation (1905–1911)|location = Reading|publisher = Addison–Wesley|isbn = 0-201-04679-2}}</ref>
<ref name="paul">{{Шаблон:Наведена книга|last = Pauli|first = Wolfgang|title = Theory of Relativity|publisher = Dover|location = New York|origyear = 1921|year = 1981|isbn = 0-486-64152-X}}</ref>
<ref name="shank">{{Шаблон:Наведено списание|author = Shankland, R. S.|title = Conversations with Albert Einstein|journal = American Journal of Physics|volume = 31|issue = 1|year = 1963|pages = 47–57|doi = 10.1119/1.1969236|bibcode = 1963AmJPh..31...47S}}</ref>
<ref name="sted">{{Шаблон:Наведено списание|author = Stedman, G. E.|title = Ring-laser tests of fundamental physics and geophysics|journal = Reports on Progress in Physics|volume = 60|issue = 6|year = 1997|pages = 615–688|doi = 10.1088/0034-4885/60/6/001|bibcode = 1997RPPh...60..615S}}</ref>
</references>
<references group="P">
<ref name="fiz1">{{Шаблон:Наведено списание|author = Fizeau, H.|title = Sur les hypothèses relatives à l'éther lumineux|journal = Comptes Rendus|volume = 33|year = 1851|pages = 349–355|url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k29901/f351.chemindefer}}</ref>
<ref name="fiz2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Fizeau, H.|title = Sur les hypothèses relatives à l'éther lumineux|journal = Ann. De Chim. Et de Phys.|volume = 57|year = 1859|pages = 385–404|url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k347981/f381.table}}</ref>
<ref name="hoek">{{Шаблон:Наведено списание|author = Hoek, M.|title = [[s:fr:Determination de la vitesse avec laquelle est entrainée une onde lumineuse traversant un milieu en mouvement|Determination de la vitesse avec laquelle est entrainée une onde lumineuse traversant un milieu en mouvement]]|journal = Verslagen en mededeelingen|volume = 2|year = 1868|pages = 189–194}}</ref>
<ref name="laue">{{Шаблон:Наведување|doi = 10.1002/andp.19073281015|author = Laue, Max von|year = 1907|title = Die Mitführung des Lichtes durch bewegte Körper nach dem Relativitätsprinzip|trans_title = [[s:Translation:The Entrainment of Light by Moving Bodies in Accordance with the Principle of Relativity|The Entrainment of Light by Moving Bodies in Accordance with the Principle of Relativity]]|journal = Annalen der Physik|volume = 328|issue = 10|pages = 989–990|bibcode = 1907AnP...328..989L}}</ref>
<ref name="mich">{{Шаблон:Наведено списание|author = Michelson, A. A. and Morley, E.W.|title = [[s:Influence of Motion of the Medium on the Velocity of Light|Influence of Motion of the Medium on the Velocity of Light]]|journal = Am. J. Science|volume = 31|year = 1886|pages = 377–386}}</ref>
<ref name="zee1">{{Шаблон:Наведено списание|author = Zeeman, Pieter|title = Fresnel's coefficient for light of different colours. (First part)|journal = Proc. Kon. Acad. Van Weten.|volume = 17|year = 1914|pages = 445–451|url = http://www.archive.org/details/p1proceedingsofs17akad|bibcode = 1914KNAB...17..445Z}}</ref>
<ref name="zee2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Zeeman, Pieter|title = Fresnel's coefficient for light of different colours. (Second part)|journal = Proc. Kon. Acad. Van Weten.|volume = 18|year = 1915|pages = 398–408|url = http://www.archive.org/details/proceedingsofsec181koni|bibcode = 1915KNAB...18..398Z}}</ref>
<ref name="macek">{{Шаблон:Наведено списание|author = Macek, W. M.|title = Measurement of Fresnel Drag with the Ring Laser|journal = Journal of Applied Physics|year = 1964|volume = 35|issue = 8|pages = 2556–2557|doi = 10.1063/1.1702908|bibcode = 1964JAP....35.2556M}}</ref>
<ref name="bilger1">{{Шаблон:Наведено списание|author = Bilger, H. R.; Zavodny, A. T.|title = Fresnel Drag in a Ring Laser: Measurement of the Dispersive Term|journal = Physical Review A|year = 1972|volume = 5|issue = 2|pages = 591–599|doi = 10.1103/PhysRevA.5.591|bibcode = 1972PhRvA...5..591B}}</ref>
<ref name="bilger2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Bilger, H. R.; Stowell, W. K.|title = Light drag in a ring laser – An improved determination of the drag coefficient|journal = Physical Review A|year = 1977|volume = 16|pages = 313–319|doi = 10.1103/PhysRevA.16.313|bibcode = 1977PhRvA..16..313B}}</ref>
<ref name="sanders">{{Шаблон:Наведено списание|author = Sanders, G. A.; Ezekiel, Shaoul|title = Measurement of Fresnel drag in moving media using a ring-resonator technique|journal = Journal of the Optical Society of America B|year = 1988|volume = 5|issue = 3|pages = 674–678|doi = 10.1364/JOSAB.5.000674|bibcode = 1988JOSAB...5..674S}}</ref>
<ref name="klein">{{Шаблон:Наведено списание|author = Klein, A. G.; Opat, G. I.; Cimmino, A.; Zeilinger, A.; Treimer, W.; Gähler, R.|title = Neutron Propagation in Moving Matter: The Fizeau Experiment with Massive Particles|journal = Physical Review Letters|year = 1981|volume = 46|issue = 24|pages = 1551–1554|doi = 10.1103/PhysRevLett.46.1551|bibcode = 1981PhRvL..46.1551K}}</ref>
<ref name="bonse">{{Шаблон:Наведено списание|author = Bonse, U.; Rumpf, A.|title = Interferometric measurement of neutron Fizeau effect|journal = Physical Review Letters|year = 1986|volume = 56|issue = 23|pages = 2441–2444|doi = 10.1103/PhysRevLett.56.2441|pmid = 10032993|bibcode = 1986PhRvL..56.2441B}}</ref>
<ref name="arif">{{Шаблон:Наведено списание|author = Arif, M.; Kaiser, H.; Clothier, R.; Werner, S. A.; Hamilton, W. A.; Cimmino, A.; Klein, A. G.|title = Observation of a motion-induced phase shift of neutron de Broglie waves passing through matter near a nuclear resonance|journal = Physical Review A|year = 1989|volume = 39|issue = 3|pages = 931–937|doi = 10.1103/PhysRevA.39.931|pmid = 9901325|bibcode = 1989PhRvA..39..931A}}</ref>
<ref name="jones1">{{Шаблон:Наведено списание|author = Jones, R. V.|title = 'Fresnel Aether Drag' in a Transversely Moving Medium|journal = Proceedings of the Royal Society A|year = 1972|volume = 328|issue = 1574|pages = 337–352|doi = 10.1098/rspa.1972.0081|bibcode = 1972RSPSA.328..337J}}</ref>
<ref name="jones2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Jones, R. V.|title = "Aether Drag" in a Transversely Moving Medium|journal = Proceedings of the Royal Society A|year = 1975|volume = 345|issue = 1642|pages = 351–364|doi = 10.1098/rspa.1975.0141|bibcode = 1975RSPSA.345..351J}}</ref>
</references>
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Физички опити]]