Калифорниска пастрмка: Разлика помеѓу преработките

с
Јазична исправка, replaced: дијаметарот → пречникот using AWB
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
с (Јазична исправка, replaced: дијаметарот → пречникот using AWB)
| range_map_caption}}
 
'''Калифорниска пастрмка''' (''Oncorhynchus mykiss'') е еден од дваесетина [[слатководни]] видови на родот, кои се распространети по Тихоокеанското крајбрежје на северна Америка и има извонредно големо стопанско значење во светот. Во Европа е пренесена во 1882 година и тука мошне успешно се аклиматизирала.
 
'''Калифорниска пастрмка''' (''Oncorhynchus mykiss'') е еден од дваесетина [[слатководни]] видови на родот, кои се распространети по Тихоокеанското крајбрежје на северна Америка и има извонредно големо стопанско значење во светот. Во Европа е пренесена во 1882 година и тука мошне успешно се аклиматизирала.
 
Кај овој вид риба се работи за една силно [[бастердирана]] форма од неколку форми пастрмски риби, кои сите потекнуваат од Северна Америка и кои денес едвај можат да се најдат како чисти линии. Тоа е рибата која [[Jordan]] во 1894 година ја опишал како [[Salmo shasta]], рибата која [[Gibbons]] во 1855 година ја опишал под име [[Salmo irideus]]. Овие две форми заедно со таа опишана како [[Salmo gaerdneri]] од [[Richardson]] во 1836 година, со тек на времето и распространувањето во Европа и светот под едно, друго или трето име, довеле до тоа денес да се оперира со едно име [[Salmo gardneri Richardson]] или Калифорниска пастрмка. За овој вид риби во литературата се користат и имињата [[Parasalmo gairdneri Richardson]] (во поново време) [[Oncorhynchus mykkis Richardson]].
Се мрести на две или три годишна возраст во период ноември-март, а дијаметаротпречникот на икрата е околу 4mm. Плодноста нба женките е 500 до 2000 зрна икра, ларвите се излупуваат под 330-400 степеноденови и имаат голема жолточна кеса. Во природни услови се храни со ракчиња, ситни мекотели, ларви од инсекти, возрасни инсекти, црви поситни рбетници, од водата и нивна икра. Мигрира низводно.
 
Калифорниската пастрмка има извонредно значење за рибарството во светот и е водечка риба во слатковидната салмонитура. интересна е за спортските риболовци. Има поголема пластичност од другите пастрмки кон условите на средината меѓу кои најзначајни се:
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Oncorhynchus]]