Хидроенергија: Разлика помеѓу преработките

Одземени 209 бајти ,  пред 2 години
с
Јазична исправка, replaced: Глечер → Ледник using AWB
[проверена преработка][проверена преработка]
(ситна поправка - евтин)
с (Јазична исправка, replaced: Глечер → Ледник using AWB)
[[Податотека:Argenstein water mill.jpg|мини|Воденица во Германија]]
 
'''Хидроенергија''' е енергија која потекнува од силата на [[вода]]та ''hydro'', па од тука и нејзиното име. Претставува конвенционален [[обновлив извор на енергија|обновлив извор на енергија]], кој со векови се користи за добивање [[механичка енергија|механичка]], а веќе подолго од сто година и [[електрична енергија]].
 
== Историја ==
 
Во старите [[Воденица|воденици]] за мелење [[брашно]], енергија на водата која се движи е пренесувана на [[воденичко тркало]], кое се се превртувало и преку [[осовина|осовина]] пренесувало [[движење]] на [[мелнички камен]], кој ги дробел зрцата за да се добие брашно.
 
Сличаен директен [[механички пренос]] е користен за пилани и разни други потреб.
Предноста на директните методаѓи била едноставност, сигурност и практично "слободна" енергија со многу малку забележливо влијание врз [[животна средина|околина]].
 
После откритието [[Електричен генератор|електричен генератор]] во [[19 век]], почнале да се градат сè повеќе [[Хидроелектрани|хидроелектрана]], каде механичка енергија на водата се претвара во електрична и во [[електричен генератор|генератор]].
Една од првите која произведувала [[наизменична струја|наизменична струја]], со голем допринос и учество на [[Никола Тесла|Никола Тесла]], изградена на [[Нијагарините водопади|Нијагарини водопади]], [[Соединетите Американски Држави|САД]] и [[Канада]].
 
Предноста на овој е да се [[енергија]] преку [[жица]] да може да се пренесува на голема оддалеченост.
Порано [[фабрика|фабрика]] често морале да бидат на [[крајбрежје]] на река да се произведат директно хидроенергија, поготово пред откривањето на [[парна машина|парна машина]]. Парните машини меѓутоа не биле погодни за мала потрошувчка, па тек по појаваѕа на евтин [[електрицитет]] од хидроелектрана бил совладан тој [[проблем]].
 
[[Податотека:Hydroelectric dam without text.jpg|мини|Хидроелектрана-шема: А-резервоар, Б-зграда, Ц-турбина, Д-генератор, Е-влез на вода, Ф-цевка за вода, Г-високонапонска линија, Х-река]]
 
 
== Карактеристики ==
* '''Технички искористен воден потенцијал''' се одредува на основа развој на техничко решение кога е одредено реално остварлив потенцијал годишно производство на енергија.
* '''Економски искористлив воден потенцијал''' е онај дел на технички искорисливиот потенцијал чија се [[експлоатација]] економски исплаќа.
 
 
Денес во светот се користи 18% технички искористлив, односно 28% економски искористлив потенцијал. Најголем дел на неискористен [[резерва|резерви]] се наоѓа во [[земјата во развојот]].
 
[[Податотека:Pilchowice dam winter 01.jpg|мини|Брана во Полска]]
 
 
 
== Развојни можности ==
Хидроенергијата пружа големи можности за понатамошен развој. Иако се поголемите реке воглавно искористени, помалите реки и [[поток|потоци]] пружуваа можности за понатамошна изградба, поготово хидроелектрана со проточен вид или со мали [[брани]].
 
Кога се зборува за '''хидроенергија''' тогаш тука првенствено се подразбира '''енергија на водотеците''' ( '''енергија на река'''). '''ГлечерЛедник енергија''' и '''енергија на морски струи''' се во овој момент неисплатливи и технички со големи барања за користење, тие не се користат или нивното користење е во [[експеримент]]на фаза (енергија на морски струи). '''Енергија на плимите и осеките''' со своето постоење должи на [[гравитација]]та, на незјиното дејство. '''Бран енергија''' е [[енергија на ветар]]от, тие некогаш се наведува одвоено од хидроенергијата.
 
Енергијата на ветрот, енергијата на плимата и осеката и енергија на морската струја воопшто се класифицираат во [[енергија на море]]то.