Разлика помеѓу преработките на „Западна Европа“

Нема измена во големината ,  пред 4 месеци
с
Јазична исправка, replaced: глечери → ледници using AWB
(Одбиена последната промена (од 92.53.53.20) и ја поврати преработката 3780279 на Bjankuloski06)
с (Јазична исправка, replaced: глечери → ледници using AWB)
Природните погодности во Западна Европа овозможиле висока стопанска развиеност, така што сите држави се одкликуваат како високоразвиени индустриски земји кои влијаат и врз развојот на другите делови од светот. Една од причините за тоа е фактот што, покрај Шпанија и Португалија, скоро сите држави од Западна Европа формирале големи колонијални поседи по светот. Таму се користеле и се користат големи природни богатства и суровини.
Погодните природни и создадените услови во Западна Европа се главна одредница за нивната географска положба. Спред тоа, се констатира дека Западна Европа се одликува со мошне поволна географска положба.
 
 
== Политичка поделба ==
Поголемиот дел на територијата на Западна Европа се одликува со едноличен низински релјеф. Во него се издвојуваат територии под типични низни и поголеми котлини во широките речни долини. Најкарактеристична низинска земја е Холандија. Нејзината територија, поради погодните услови, е најнаселена и со најразвиено стопанство.
Старите ниски зарамнети планини се претежно со мали релативни височини до околу 500 м. Поретки се планините што се издигаат на 1.000 м. Такви се планините во Велика Британија, Ардените во Белгија и Централниот Масив во Франција. Сите овие планини со своите рудни богатства се основата за појавата и развојот на првата индустрија во светот, така што во нивна непосредна влизина се развиени поголем број рударски и индустриски населби.
Младите набрани планини во Западна Европа се незначително застапени. Опфаќаат делови од [[Пиринеите]] и од [[Француски Алпи|Француските Алпи]]. Тие се одликуваат со типичен високопланински релјеф чии врвови се под постојан снег и мраз, со присуство на глечериледници. Меѓу Франција и Италија се наоѓа [[Монблан]] (4.810 м), највисокиот врв во Европа. Остатоци од глацијалните периоди има и на некои од планините во Шкотска.
 
== Клима ==
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Западна Европа]]