IPX/SPX: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с →‎Други: Јазична исправка, replaced: серверите → опслужувачите using AWB
с Јазична исправка, replaced: сервер → опслужувач (3) using AWB
Ред 5:
 
==Слоеви на протоколот==
IPX и SPX се изведени од IDP протоколот на Xerox Network Systems и SPP протоколите соодветно. IPX е протокол од мрежен слој (слој 3 од OSI модел), додека SPX е протокол од транспортен слој (слој 4 од OSI модел). SPX слојот е над IPX и овозможува сервиси кои се ориентирани на воспоставување врска помеѓу две точки во мрежата. SPX се користи најчесто во клиент/серверопслужувач апликации.
 
IPX и SPX имаат сервиси за поставување врска слични на TCP/IP, со IPX протоколот кој е сличен на IP, и SPX кој е сличен на TCP.
Ред 31:
Novell исто така објави IPX клиент за Classic Mac OS кој се вика MacIPX. Овој протокол се користеше не само од Mac NetWare клиентот, туку исто така и од игри како Doom при мрежно играње.
Имплементациите беа напишани за различни верзии на Unix/Linux, и од Novell и од други продавачи. Додека UnixWare можеше да се однесува како клиент до NetWare опслужувачите, апликациите пак можеа по избор да го користат IPX/SPX како транспорт, UnixWare не ја дозволуваше можноста да се споделат датотеки и принтери во NetWare мрежа без додатни софтверски пакети. Open Enterprise Server - Linux не подржува IPX/SPX.
Оперативниот FreeBSD кој е open source, вклучува IPX/SPX стек, со кој подржува и NetWare датетечен системски клиент, nwfs, и NetWare серверопслужувач користејќи Mars NWE . OpenBSD престана со подршка за верзијата 4.2, на 4.1 му требаше доработка за да се компајлира со IPX.
 
==Наследство==
Искористеноста на IPX е намалена во подоцнежните години бидејќи распространетоста на интернетот го направи TCP/IP предоминантен. Првичниот обид на Novell да се подржи TCP/IP како клиентски протокол, именуван NetWare/IP, просто кажано ги "тунелираше" IPX од внатрешноста на IP пакетите, дозволувајќи на NetWare клиенти и сервериопслужувачи да комуницираат преку чисти TCP/IP мрежи. Сепак, поради комплексна имплементација и приметлива загуба во перформансите поради преоптеретување со тунелирањето, NetWare/IP е избегнувано освен кога се користи како механизам за да испрати IPX преку TCP/IP-само рутери и WAN линкови. Наследникот на NetWare, Open Enterprise Server, доаѓа во две варијанти: OES-NetWare и OES-Linux.
 
==Види yште==
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/IPX/SPX