Разлика помеѓу преработките на „Peer-to-peer“

Додадени 40 бајти ,  пред 1 година
с
Јазична исправка, replaced: сервер → опслужувач (5) using AWB
с (→‎Архитектура на P2P системи: Јазична исправка, replaced: серверите → опслужувачите using AWB)
с (Јазична исправка, replaced: сервер → опслужувач (5) using AWB)
Поимот ‚'''peer to peer'''‘ првично се употребувал за опис на [[комуникација]] помеѓу два „јазли“ (peers), аналогно на [[телефон]]скиот разговор, во кој учесниците во [[point-to-point]] конекцијата имаат еднаков статус. P2P претставува „точка до точка“ конекција помеѓу два еднакви партици-панта.
 
Интернет-мрежата започнала токму како peer-to-peer систем. Целта на [[ARPANET]] била да овозможи споделување на технички ресурси во [[САД]]. Предизвикиот бил да се поврзе сет од дистрибуирани ресурси, притоа користејќи различно мрежно поврзување, во рамки на една заедничка мрежна архитектура. Првите „домаќини“ на ARPANET биле неколку американски универзитети, кои веќе биле технички независни и со еднаков статус. ARPANET ги поврза во мрежа на еднакви „јазли“, а не во master-slave или клиент-серверопслужувач релации.
 
Од доцните 60-ти до 1994 година, [[интернет]]-мрежата имала еден модел на конективност. Претпоставката била машините да бидат постојано вклучени, постојано поврзани и со доделена постојана, статична IP адреса.
Во структурирани во peer-to-peer мрежи, врсници (и, понекогаш, ресурси) се организирани во следниве специфични критериуми и алгоритми, кои водат до преклопување со специфични топологии и својства. Тие обично користат дистрибуирана хеш табела базирана (DHT) индексирање, како што е во системот Chord (МИТ).<ref>{{Citation|last1=Kelaskar|first1=M.|last2=Matossian|first2=V.|last3=Mehra|first3=P.|last4=Paul|first4=D.|last5=Parashar|first5=M.|year=2002|url=http://portal.acm.org/citation.cfm?id=873218|title=A Study of Discovery Mechanisms for Peer-to-Peer Application}}</ref>
 
Неструктурираните peer-to-peer мрежи не даваат никаков алгоритам за организација или оптимизација на мрежните конекции.Поточно, три модели на неструктурирани архитектура се дефинирани. Во едноставните peer-to-peer системи целата мрежа се состои само од еквивалентни врсници. Постои само еден ротирачки слој, како што не постојат склоп јазли со некои посебни инфраструктурни функции. Хибридните peer-to-peer системи дозволуваат да постои таква инфраструктура на јазли, најчесто нарекувајки ги суперјазли.<ref>Beverly Yang and Hector Garcia-Molina, ''Designing a super-peer network'', Proceedings of the 19th International Conference on Data Engineering (2003).</ref> Во централизираните peer-to-peer системи, централен серверопслужувач се користи за означување на функциите и за подигање на целиот систем. . Иако ова има сличности со структурирана архитектура, поврзаноста помеѓу врсниците не е утврдена со кој било алгоритам. Првиот познат и популарен peer-to-peer споделувач на системски датотеки, napster, беше пример на централизиран модел. Gnutella и Freenet, од друга страна, се примери на децентрализираниот модел. Каза е пример на хибриден модел.
P2P мрежи обично се користи за поврзување на јазли преку голема мера ад хок врски на податоци, вклучувајќи дигитални формати, како што се аудио податотекаови и податоци во реално време, како што се телефонски сообраќај, се пренесува користење на P2P технологија.
 
Чиста P2P мрежата нема претстава за клиенти или сервериопслужувачи, но само за еднакви пер јазли кои истовремено функционираат и како "клиенти" и "опслужувачот " до другите јазли во мрежата. Овој модел на мрежниот аранжман се разликува од клиент-серверопслужувач моделот, каде комуникацијата е најчесто до и од централен серверопслужувач. Типичен пример за пренос на датотеки кои не ги користат P2P модел е Протокол за пренос на датотеки (FTP) услугата во која клиентот и опслужувачот се одвоени програми: клиентот го иницира преносот, а опслужувачите ги задоволаат овие барања.
 
Преклопувањето на P2P мрежата се состои од сите учеснички врсници, како мрежни јазли. Постојат врски помеѓу било кои два јазли кои меѓусебно се познаваат, т.е. ако учесник пер знае локацијата на друг пер во мрежата на P2P, тогаш е во режија на работ од поранешниот јазол на вториот во преклопената мрежа. Врз основа на тоа како јазлите во мрежната облога се поврзани едни со други, може да се класифицираат на P2P мрежи како неструктурирани или структуирани.