HTML: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Отстранување на непостоечки линкови, додавање на уште еден html едитор во набројаните
с Правописна исправка, replaced: фајл → податотека using AWB
Ред 1:
[[Податотека:HTML5-logo.svg|thumb|Логото на HTML5]]
 
[['''HTML]]''' ([[HTML|'''HyperText Markup Language]]''', Јазик за означување на хипертекст) е [[јазик за означување]] кој се користи за создавање на [[веб страница|веб страници]]. Овој јазик се користи за опишување на структурата на информациите во текст ориентираните документи со обвиткување ([[маркирање]]) на одредени делови од текстот при што означениот текст се [[Форматирање на текст|форматира]] или се заменува со интерактивни [[образец|форми]], вгнездени [[Слика|слики]] или други објекти. Целта на [[веб прелистувач|веб прелистувачот]]от е да ги интерпретира овие ''тагови'' во аудиовизуелен документ, а тие да не се прикжуваат на самиот документ. Јазикот бил измислен од [[Тим Бернерс-Ли]] во 1990 година со цел научниците од различни универзитети да добијат полесен пристап кон документи од научни истражувања <ref name="html.net"> http://www.html.net/tutorials/html/lesson2.php </ref>. Стандардите на HTML се создадени и одржувани од [[W3C]] <ref name="w3c-1">http://www.w3.org/TR/html401/</ref><ref name="w3c-2">http://dev.w3.org/html5/spec/single-page.html</ref>. Најновата спецификација на HTML е [[HTML5]], а спецификацијата целосно поддржана од сите модерни пребарувачи е [[HTML 4.01]] <ref name="html5test.com">http://html5test.com/results/desktop.html</ref>.
 
== Синтакса ==
 
HTML се пишува со помош на HTML елементи наречени [[Таг|таговитаг]]ови. Тие се пишуваат во аглести загради („<“ и „>“) во формат <code><tag paramtar1="vrednost" parametar2="vrednost" ... >Некој текст</tag></code> и најчесто стојат во парови. Постојат и ''празни елементи'' кои не стојат во пар и немаат таг за затворање. Пример:
<pre>
<!-- Ова е коментар и не се прикажува на веб страната -->
<p style="color:red" id="paragraf">Ова е еден параграф</p> <!-- Тагот <p> секогаш мора да има крај </p> -->
<br> <!-- Тагот <br> е празен елемент -->
</pre>
 
=== Специјални карактери ===
 
Со цел веб прелистувачот одредени карактери да не ги препознава како дел од кодот туку само како карактери во HTML е воведена посебна синтакса. На пример карактерот „<“ обично означува почеток на тагот но ако сакаме да напишеме <code>2<3</code> ниe мораме да ја искористиме специјалната синтакса <code>2&amp;lt;3</code>. Целосна листа на специјални карактери можете да најдете тука [http://www.degraeve.com/reference/specialcharacters.php]
 
== Пример за целосен HTML код==
Ред 34:
=== CSS и HTML ===
 
[[CSS]] или [[Cascading Style Sheets]] е [[style sheet јазик]] за опишување на изгледот на една веб страна. Тој може да биде користен во комбинација со HTML со цел веб страната да биде визуелно изменета. CSS може да се пишува дирекно во HTML кодот со помош на тагот <code><style>...</style></code> или може да биде вгнезден од друг .css фајлподатотека со <code><link rel="stylesheet" href="css_datoteka.css" /></code>. CSS функционира на начин што со помош на [[CSS селектори|селектори]] го одбира соодветниот HTML елемент на кој модифицира одредени визуелни параметри. Пример за CSS код во HTML код:
 
<pre>
Ред 57:
== Надворешни линкови ==
 
[http://dev.w3.org/html5/spec/single-page.html| HTML5 Спецификација]
 
[http://www.degraeve.com/reference/specialcharacters.php| Специјални карактери во HTML]
 
[http://www.w3schools.com/html/default.asp| W3C Schools HTML]
 
{{рв|HTML}}
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/HTML