Разлика помеѓу преработките на „Калниште“

Додаден 1 бајт ,  пред 9 месеци
с
clean up, replaced: 20 век → XX век (5), 19 век → XIX век using AWB
с (Јазична исправка, replaced: ==Економија== → == Стопанство == using AWB)
с (clean up, replaced: 20 век → XX век (5), 19 век → XIX век using AWB)
 
==Историја и местоположба==
Калниште е едно од поголемите села во Злетовската област, кое во времето од крајот на 19 и целиот [[20XX век]] имало значајна историска и стопанска улога. Како потврда на тоа е и фактот што ова село било седиште на Калнишката општина, уште од ноември [[1912]] година, а во составот на оваа општина биле селата Калниште, [[Марчино]], [[Стрмош]], [[Петршино]], [[Бучиште]], [[Неокази]] и [[Ратавица]]. Калниште било Општина се до [[1931]] година, кога влегува во новоформираната поголема Злетовска општина, која опфаќала во својот состав вкупно 29 населени места од Злетовската област.
Калниште, како село се наоѓа во подножјето на висот Дебели Рид, кој селото го заштитува од студените северни ветрови. Куќите, групирани во две целини, Горно и Долно Маало, се распоредени од двете страни на потокот кој протекува низ селото. Селскиот атар преовладува со обработливо земјиште, додека пасиштата заземат околу 16 отсто, а шумите само околу 1 отсто, од вкупната површина на атарот.
Постоењето на топонимот Латински Гробишта, кој се наоѓа непосредно до селото, јасно кажува дека на ова место постоела населба уште од времето на Римјаните. Сепак името на сегашното село е од словенското потекло и произлегува од зборот кал и наставката – ниште, што покажува дека од земјата црвеница која е одлика на почвата на селскиот атар, после секој поголем дожд се создавало многу кал и од таму името Калниште.
[[Податотека:Dokument so pecat od selska opstina Kalniste, 1918.JPG|мини|лево|Документ со печат од селската општина во село Калниште, 27 мај 1918 година.]]
 
Бројот на жителите на селото Калниште, почнувајќи од седумдесеттите години на 19XIX век во текот на целиот 20XX век, е во постојано зголемување. Така од околу 270 жители во почетокот на 20XX век, во 1971 година селото Калниште имало 682 жители, а на почетокот на 21 век (2005 година) Калниште како приградска населба има над 2.000 жители.
Се до периодот пред [[Втората светска војна]], мнозинството на жители на село Калниште, според потеклото на нивните предци, биле староседелци, а во периодот по 1945 година, преовладуваат доселеници.
Со пописот од 1994 година и според дефинитивните податоци со административно – територијалната поделба на Република Македонија од 14.09.1996 година, во целата приградска населба Калниште имало вкупно 1593 жители (793 мажи и 800 жени) кои живееле во 469 домаќинства.
 
== Стопанство ==
Поволната местоположба и климатско – почвените услови на селскиот атар, како во минатото, така и во поново време, овозможиле поголем развој на полјоделството, а послабо развиена сточарска дејност. Обработливата плодна почва претежно се користи за производство на житни и фуражни растенија. Од житата отсекогаш најзастапени биле пченицата и пченката, а помалку се сееле јачменот, овесот и р’жта. Познато е дека од периодот од првата половина на 20XX век, „Калнишката пченица” се сметаше за најквалитетна, не само во овој крај, туку и пошироко. Од индустриските култури биле застапени сончогледот, памукот и тутунот, од кои во поново време се одгледува само тутунот. Во периодот по Втората светска војна постои значително зголемување на површините на кои се одгледувала виновата лоза. Во последните две –три децении од 20XX век, населението на Калниште масовно се преориентирало од земјоделско во индустриско, под влијанието и близината на развојот на индустријата и рударството во градот Пробиштип.
 
==Администрација и политика==