Разлика помеѓу преработките на „Пупунец“

Нема измена во големината ,  пред 8 месеци
с
clean up, replaced: |coauthors= → |author2= (6) using AWB
с (clean up, replaced: |coauthors= → |author2= (6) using AWB)
| status = LC
| status_system = iucn3.1
| status_ref = <ref name = iucn>[[BirdLife International]] (2012). [http://www.iucnredlist.org/details/full/100600984/0 ''Upupa epops'']. In: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2. </ref>
| image = Common Hoopoe (Upapa epops) at Puri Im IMG 9204.jpg
| image_caption = Пупунец на ограда
Повикот е обично тросложен ''ууп-ууп-ууп'', што го доведува до своето македонско и научно име, но два и четири слога се исто чести. На Хималаите повикот може да биде смешан со повикот на Хималајската кукавица (''Cuculus saturatus''), но таа произведува 4 слога.
==Распространетост и живеалиште==
Пупунецот е широко распространета во [[Европа]], [[Азија]] и [[Северна Африка]], Субсахарска Африка и [[Мадагаскар]].<ref name = "HBW">{{Cite book | first = A | last = Kristin | editor-last = Josep | editor-first = del Hoyo | editor2-last = Andrew | editor2-first = Elliott | editor3-last = Sargatal | editor3-first = Jordi | contribution = Family Upupidae (Hoopoes) | title = [[Handbook of the Birds of the World]]. Volume 6, Mousebirds to Hornbills | year = 2001 | pages = 396–411 | place = Barcelona | publisher = Lynx Edicions | isbn = 84-87334-30-X }}</ref> Повеќето европски и северноaзиски птици мигрираат во тропските предели во зима.<ref>{{cite journal |title=Migration patterns of Hoopoe ''Upupa epops'' and Wryneck ''Jynx torquilla'': an analysis of European ring recoveries|url=http://www.iee.unibe.ch/cb/content/e7117/e7118/e8739/e8786/e9751/Reichlin_JOrn2009.pdf |journal=Journal of Ornithology |year=2008 |first=Thomas |last=Reichlin |coauthorsauthor2=Michael Schaub, Myles H. M. Menz, Murielle Mermod, Patricia Portner, Raphaël Arlettaz & Lukas Jenni |volume=150 |issue=2 |pages=393 |doi=10.1007/s10336-008-0361-3}}</ref> За разлика од африканската популација, кои се постојани жители. Овој вид се забележал во [[Алјаска]];<ref>{{cite journal |last=Dau |first=Christian |coauthorsauthor2=Paniyak, Jack |year=1977 |title=Hoopoe, A First Record for North America |journal=Auk |volume=94 |issue=3 |page=601 |url=http://sora.unm.edu/sites/default/files/journals/auk/v094n03/p0601-p0601.pdf}}</ref> во 1975 во [[Јукон Делта]].<ref name=Heindel>{{cite book |title=Complete Birds of North America |last=Heindel |first=Matthew T. |coauthorsauthor2=Jonathan Alderfer (ed.) |year=2006 |publisher=National Geographic Society |isbn=0-7922-4175-4 |page=360 }}</ref> Пупунците се множат северно од нивниот европски опсег,<ref name=Pforr>{{cite book |title=The Breeding Birds of Europe 2: A Photographic Handbook |last=Pforr |first=Manfred |coauthorsauthor2=Alfred Limbrunner |year=1982 |publisher=Croom and Helm |location=London |isbn=0-7099-2020-2 |page=82 }}</ref> и во јужна Англија за време на топлите и сушните лета кои им пружаат скакулци и слични инсекти во облиство,<ref>{{cite book |title=Birdwatch |last=Soper |first=Tony |year=1982 |publisher=Webb & Bower |location=Exeter, England |isbn=0-906671-55-8 |page=141 }}</ref> иако се од раните 1980 северните европски популации се пријавени како намалувачки поради промената на климата.
 
Пупунецот има два основни услова во своето место на живеење: лесни вегетациони терени и вертикални површини со шуплини (како што се дрва, ѕидови, камења) каде што се гнездат. Овие барања можат да се обезбедат во широкиот спектар на екосистемот и како последица на тоа тие се населуваат во широкиот дијапазон на [[пустина|пустини]], [[шумостепа|шумостепи]], [[савана|савани]] и во внатрешноста на шумата. Мадагаскарскиот подвид, исто така, ја користи густината на примарните шуми. Модификацијата на природни живеалишта од страна на луѓето за разни земјоделски искористувања довела до тоа тие да станат чести во овоштарниците, виноградите, полињата, иако се многу ретки во аграрните подрачја. Ловот е загрижувачки во Јужна Европа и Азија.
 
==Однесување и екологија==
За она што долго се мислеше дека е одбранбен став, пупунецот всушност се сонча, ширејќи ги своите крилја и опашката ниско на земјата и издигнување на главата. Често ги преклопува своите крилја и ги позиционира на половината. Пупунецот, исто така, ужива во прашина и препелкање во песок.<ref name=Harrison>{{cite book| last=Harrison | first=C.J.O. |coauthorsauthor2=Christopher Perrins |title=Birds: Their Ways, Their World |publisher=The Reader’s Digest Association |year=1979 |pages=303–304 |isbn =0-89577-065-2 }}</ref>
 
===Исхрана===
Исхраната на пупунецот е главно состравена од инсекти, влекачи, како и мали жаби и билки, семиња и бобинки. Таа е осамен летач кој вообичаено се храни на земја. Поретко се храни во воздух во потрага по инсекти, каде нивните јаки и заоблени крилја ги прават брзи и подвижни. Почесто нивниот стил да бараат храна е релативно на отворен терен и повремено паузираат да го испитаат теренот со полната должина на нивниот клун. Инсектите како ларви се откриваат со нивниот клун и ги ископуваат со нивните јаки нозе. Покрај хранењето на земјиштата пупунецот се храни со инсекти на површината, како и сондирање на лисја, па и со помош на нивниот клун тие ја лупат кората на големите камења. Вообичаениот режим на исхрана вклучува [[скакулци]], [[бубачки]] и [[мравки]]. Големината може да варира од 100 до 150 &nbsp;mm во должина, со пожелната големина на грабливците околу 20-30 20–30&nbsp;mm. Поголемите пленови ги удираат од земјата или камен за да ги убијат и да ги исфрлат несварливите делови како крилјата и нозете.
 
===Парење===
[[File:Young and mature hoopoe.jpg|thumb|right|Млад и возрасен пупунец]]
[[File:Huppe fasciée MHNT ZOO 2010 11 161 Ouzouer-sur-Trézée.jpg|thumb|''Upupa epops'']]
Пупунецот е моногамна птица иако нивната врска може да трае само една сезона. Тие, исто така, се територијални, каде што машките често извикуваат за да го означат поседот на територијата. Борбите помеѓу машките ривали (понекогаш женски) се чести и можат да бидат брутални. Птиците ќе се обидат да ги порободат своите ривали со нивниот клун, а поединци се повремено заслепени во борба.<ref name="Martin Vivaldi">{{cite journal|last= Martín-Vivaldi|first =Manuel|coauthorsauthor2= Palomino, José J. and Soler, Manuel|year=2004 |title= Strophe Length in Spontaneous Songs Predicts Male Response to Playback in the Hoopoe ''Upupa epops''|journal =Ethology|volume=110|issue=5|pages=351–362|doi = 10.1111/j.1439-0310.2004.00971.x}}</ref> Нивното гнездо е во дупки во дрвјата или ѕидовите, со тесни влезови. Само женките се одговорни за инкубација на јајцата. Големината на квачилата е во зависност од локацијата; птиците во северната хемисфера снесуваат повеќе јајца од оние во јужната хемисфера и птиците коишто се наоѓаат во поголема географска ширина имаат поголеми квачила од оние кои се поблиску до екваторот. Во централна и северна Европа и Азија квачилата имаат големина околу 12, а тоа е меѓу 4 во тропските предели, а 7 во субтропските. Јајцата се округли и млечно бели на несење, но тие брзо ја менуваат бојата во своите нечисти гнезда. Тие се тешки 4,5 грама.
Пупунците имаат добро развиен антипредаторски ситем на одбрана на гнездото. Уропигал жлездата во инкубирањето кај женките се модифицира да произведе мирисна течност, и жлездите нестлинг го прават тоа исто така. Овие секрети се нанесуваат на перјата. Секрет кој мириса на труло месо, се смета дека ќе помогне на одбивање на предаторите, како и спречување на паразити и делува како антибиотик.<ref>{{cite journal|author=Martín-Platero, Antonio M|display-authors= ''et al.''|year=2006|title=Characterization of Antimicrobial Substances Produced by Enterococcus faecalis MRR 10-3, Isolated from the Uropygial Gland of the Hoopoe (Upupa epops) |journal=Applied and Environmental Microbiology|volume=72|issue=6|pages=4245–4249|doi=10.1128/AEM.02940-05|pmid=16751538|pmc=1489579}}</ref> Секретот се губи пред младите да го напуштат гнездото. Покрај овој секрет, птиците се способни да се соочат со напаѓачите кога имаат само 6 дена, исто така ќе шишти на напаѓачите како змија. Младите удираат со нивниот клун или со едно крило.
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Модроврани]]
[[Категорија:Птици на Македонија]]