Разлика помеѓу преработките на „Балтословенски јазици“

с
clean up, replaced: language=руски → language=ru using AWB
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
с (clean up, replaced: language=руски → language=ru using AWB)
'''Балтословенските јазици''' се група јазици составени од две големи [[Индоевропски јазици|индоевропски]] јазични групи, односно од [[Словенски јазици|словенските]] и [[Балтички јазици|балтичките јазици]]. Балтичките и словенските јазици споделуваат неколку лингвистички елементи кои не можат да се пронајдат кај останатите [[индоевропски јазици]], што посочува дека овие јазици имале еден ист развој и предок. Сепак, во научната јавност има поделба за тоа од која природа е врската меѓу овие јазици, односно некои лингвисти тврдат дека оваа врска е генеолошка, а други тврдат дека тие заеднички карактеристики се како резултат на контактот на јазиците.<ref name=enc>{{Harvcoltxt|Young|2006}}</ref>.
 
Во науката се пробало да се реконструира [[прабалтословенски јазик|прабалтословенскиот јазик]], кој е директен потомок на [[праиндоевропски јазик|праиндоевропскиот јазик]]. Таквата реконструкција на овој хипотетичен јазик била извршена преку споредба и анализа на гласовите и акцентите на современите балтички и словенски јазици. <ref name=enc/>
 
==Наводи==
== Надворешни врски==
* [http://www.kortlandt.nl/publications/art218e.pdf Балтословенската акцентација]
* {{Citation |url=http://www.kroraina.com/slav/bern_trub.htm |author=[[Oleg Trubachyov|Трубачев О.]], Бернштейн С. |chapter=Отрывки о балто-южнославянских изоглосах |title=Сравнительная грамматика славянских языков |year=2005 |location=Moscow |publisher=Наука |language=рускиru}} (Бернштајн и Трубачев за балстословенските изоглоси)
 
{{ИЕ-јазик-никулец}}