Разлика помеѓу преработките на „Калниште“

Одземени 80 бајти ,  пред 9 месеци
с
Јазична исправка, replaced: ==Економија== → == Стопанство == using AWB
с (Јазична исправка, replaced: ==Економија== → == Стопанство == using AWB)
 
* '''Староседелци:''' ''Латинци или Николовци и Пешовци (6 к.)'', ''Тасевци (4 к.), Демевци (4 к.), Бунгурци-Зајци (3 к.), Чавки (2 к.), Миленковци (13 к.), Златановци и Богатиновци (13 к.) Герсовци-Арсовци (9 к.), Минчовци (3 к.), Милосовци (2 к.) и Лазаровци (2 к.)''
** '''Доселеници:''' ''Велковци (7 к.) и Нешовци-Кралевци (5 к.)'' предците на наведените два рода во почетокот на 18ти век се доселиле од некое село во [[битолско]]; ''Вучевци (8 к.)'' доселени се кога и предходните два рода од [[Прилепско|прилепско;]] ''Олевци (9 к.)'' доселени се во средината на 18ти век од [[Кривопаланечко|кривопаланечкотокривопаланечко]]то село [[Огут|Огут;]] ''Китановци (6 к.)'' доселени се во втората половина на 18ти век од [[Кочанско|кочанскотокочанско]]то село [[Мородвис|Мородвис;]] ''Рагушевци (8 к.)'' доселени се од [[Кратовско|кратовскотократовско]]то село [[Луково (Кратовско)|Луково;]] ''Павлевци-Атанасовци (6 к.)'' доселени се во првата половина на 19ти век од [[Кратовско|кратовскотократовско]]то село [[Каврак|Каврак;]] ''Стојковци (4 к.)'' доселени се од селото [[Шталковица|Шталковица;]] ''Соларци (4 к.)'' доселени се од селото [[Добрево]].<ref>{{Наведена книга|title=|last=|first=|publisher=|others=Апостолов, Александар, Кондев, Тодор и Апостол Керамидчиев. Злетовска област. Географско-историски осврт, Скопje 1974, с.|year=|isbn=|location=|pages=}}</ref>
 
== Стопанство ==
==Економија==
Поволната местоположба и климатско – почвените услови на селскиот атар, како во минатото, така и во поново време, овозможиле поголем развој на полјоделството, а послабо развиена сточарска дејност. Обработливата плодна почва претежно се користи за производство на житни и фуражни растенија. Од житата отсекогаш најзастапени биле пченицата и пченката, а помалку се сееле јачменот, овесот и р’жта. Познато е дека од периодот од првата половина на 20 век, „Калнишката пченица” се сметаше за најквалитетна, не само во овој крај, туку и пошироко. Од индустриските култури биле застапени сончогледот, памукот и тутунот, од кои во поново време се одгледува само тутунот. Во периодот по Втората светска војна постои значително зголемување на површините на кои се одгледувала виновата лоза. Во последните две –три децении од 20 век, населението на Калниште масовно се преориентирало од земјоделско во индустриско, под влијанието и близината на развојот на индустријата и рударството во градот Пробиштип.