Галиполска операција: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с clean up, replaced: language=Turkish → language=tr using AWB
Ред 21:
| casualties1 = 220.000, 59% жртви<ref name="student">Dennis, Peter. "Gallipoli Campaign." Microsoft Student 2006 [DVD]. Microsoft Corporation, 2005.
Microsoft Encarta 2006. 1993–2005 Microsoft Corporation. All rights reserved.</ref>
| casualties2 = 251.000, 60% жртви<ref>{{cite web| url=http://www.canakkale1915.com/sehitsayisi.htm| title=Sehitsayisi| language=Turkishtr| work=canakkale1915.com website}}</ref>
| campaignbox =
}}
Ред 31:
== Битка ==
 
Една од најголемите битки во текот на овој поход се одвила на [[18 март]] [[1915]] година кога силите на [[Антанта]]та започнале офанзива кон [[Дарданели]]те и истата завршила со неуспех. Тие биле уверени на безбедно минување покрај теснецот но турските сили ноќта пред да навлезат непријателските бродови го минирале преминот. Кога на [[18 март]] британските и француските бродови отвориле оган, Турците не одговориле. Минирањето на реонот им нанеле големи загуби на британските и француските бродови по кое силите на Антантата морале да се повлечат.
 
Овој неуспех за навлегување во Дарданелите преку море докажал дека без офанзива преку земја нема да може да се добие војната. Поради тоа започнала подготовка за нов напад, а за оваа цел биле мобилизирани австралиски и новозеландски војници кои требало да го нападнат Арибурну, а англиските и француските сили Седулбахир. Се проценува дека бројот на сојузничките сили бил околу 80.000 пешадиска армија. Но германско-турската воена команда бргу го разбрал новиот план и за таа намена била формирана нова девизија за одбрана на Дарданелите. На 25 април 1915 година започнала новата битка а на чело на отоманската армија се наоѓал [[Мустафа Кемал]] Паша. Во текот на овие битки на страната на Отоманците учествувале и петнаесетгодишни деца. Во оваа битка Турција им го нанела последниот пораз на силите на Антантата.
Ред 39:
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Судири во 1915 година]]
[[Категорија:Судири во 1916 година]]