Разлика помеѓу преработките на „Рубидиум“

Додадени 2 бајти ,  пред 3 месеци
с
clean up, replaced: language = German → language = de using AWB
(изменета категоризација)
с (clean up, replaced: language = German → language = de using AWB)
==Карактеристики==
[[File:RbH.JPG|thumb|left|Делумно стопен рубидиум во ампула]]
Рубидиумот е многу мек, растеглив, сребрено-бел метал.<ref name="Ohly"/> Тој е вториот [[Електронегативност|електропозитивен]] елемент од стабилните алкални метали и се топи на температура од {{convert|39.3|°C|°F}}. Како и другите алкални метали, рубидиумот реагира експлозивно со вода. Како и со калиум (што е малку помалку реактивен) и цезиум (што е малку повеќе реактивен), оваа реакција е обично доволно енергична за да го запали водородниот гас што го произведува. Исто така рубидиумот може да се запали спонтано во воздух.<ref name="Ohly">{{cite book | chapter = Rubidium | title = Analysis, detection and commercial value of the rare metals | last = Ohly | first = Julius | publisher = Mining Science Pub. Co. | date = 1910 | url = https://books.google.com/?id=dGUuAQAAIAAJ}}</ref> Формира амалгами со жива и [[легури]] со [[злато]], [[железо]], [[цезиум]], [[натриум]], и [[калиум]], но не и со [[литиум]] (иако рубидиум и литиум се во иста група).<ref name="HollemanAF">{{cite book |publisher = Walter de Gruyter |date = 1985 |edition = 91–100 |pages = 953–955 |isbn = 3-11-007511-3 |title = Lehrbuch der Anorganischen Chemie |first1 = Arnold F. |last1 = Holleman |last2 = Wiberg |first2 = Egon |last3 =Wiberg |first3 = Nils |chapter = Vergleichende Übersicht über die Gruppe der Alkalimetalle| language = Germande}}</ref>
[[File:Rb&Cs crystals.jpg|left|thumb|Рубидиумски кристали (сребрени) споредени со [[цезиумови]] кристали (златни)]]
Рубидиумот има многу ниска јонизациона енергија од само 406&nbsp;kJ/mol.<ref>{{cite book | url = https://books.google.com/books?id=ZOm8L9oCwLMC&pg=PA259 | page =259 | title = Principles of Chemistry: The Molecular Science | isbn = 978-0-495-39079-4 | author1 = Moore, John W | author2 = Stanitski, Conrad L | author3 = Jurs, Peter C | date = 2009}}</ref> Рубидиум и калиум покажуваат многу слична виолетова боја во испитувањето на пламенот, а разликата меѓу двата елементи бара пософистицирана анализа, како што е спектроскопијата.<!-- Како симетричен ефект на рубидиумските метали, висока реактивност кон оксидација и тенденција за последователно формирање на катета од рубидиум Rb<sup>+</sup>, овој катјон, еднаш формиран, е многу стабилен и е нормално нереактен кон понатамошни оксидативни или редуктивни хемиски реакции.{{citation needed|date=December 2010}}--><!--ionization energy 10.1103/PhysRevA.49.1646 --><!-- https://books.google.com/books?id=mDXzAAAAMAAJ&q=Rubidium+coordination&dq=Rubidium+coordination&hl=de&ei=5GB9Tc7pJ4f2sgax7ZTsBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CDIQ6AEwAA the coordination is at least six and even nine is possible 10.1007/BF00745739 or twelve http://scripts.iucr.org/cgi-bin/paper?a04757-->
[[Рубидиум-82]] се користи за [[позитронска емисиона томографија]]. Рубидиумот е многу сличен на калиум и ткива со висока содржина на калиум, исто така, ќе го акумулира радиоактивниот рубидиум. Една од главните употреби е [[миокардна перфузионна слика]]. Како резултат на промените во [[крвно-мозочната бариера]] кај туморите на мозокот, рубидиумот собира повеќе во тумори на мозокот отколку во нормалното мозочно ткиво, овозможувајќи користење на радиоизотоп рубидиум-82 во [[нуклеарната медицина]] за да се лоцираат и да се изразат тумори на мозокот.<ref>{{cite journal |last1 = Yen |first1 = C. K. |last2 = Yano |first2 = Y. |last3 = Budinger |first3 = T. F. |last4 = Friedland |first4 = R. P. |last5 = Derenzo |first5 = S. E. |last6 = Huesman |first6 = R. H. |last7 = O'Brien |first7 = H. A. |title = Brain tumor evaluation using Rb-82 and positron emission tomography |journal = Journal of Nuclear Medicine |volume = 23 |issue = 6 |pages = 532–7 |date = 1982 |pmid = 6281406}}</ref> Рубидиум-82 има многу краток полуживот од 76 секунди, а производството од распаѓање на [[стронциум-82]] мора да се направи блиску до пациентот.<ref>{{cite book |chapter-url = https://books.google.com/books?id=FhkLE8MC71IC&pg=PA59 |page = 59 |chapter = Rubidium-82 |title = Clinical PET and PET/CT |isbn = 978-1-85233-838-1 |last1= Jadvar |first1= H. |last2 = Anthony Parker | first2 = J. |date = 2005}}</ref>
 
Рубидиум бил тестиран за влијанието врз маничната депресија и депресијата.<ref name="manic"/><ref>{{cite journal |last1 = Malekahmadi |first1 = P. |title = Rubidium in psychiatry: Research implications |journal = Pharmacology Biochemistry and Behavior |volume = 21 |pages = 49–50 |date = 1984 |doi = 10.1016/0091-3057(84)90162-X |last2 = Williams |first2 = John A.}}</ref> Пациентите со дијализа кои страдаат од депресија покажуваат осиромашување на рубидиум и затоа додатокот може да помогне при депресија.<ref>{{cite journal| last1 = Canavese| first1 = Caterina| last2 = Decostanzi| first2 = Ester| last3 = Branciforte| first3 = Lino| last4 = Caropreso| first4 = Antonio| last5 = Nonnato| first5 = Antonello| last6 = Sabbioni| first6 = Enrico| title = Depression in dialysis patients: Rubidium supplementation before other drugs and encouragement?| journal = Kidney International| volume = 60| issue = 3| pages = 1201–2| date = 2001| doi = 10.1046/j.1523-1755.2001.0600031201.x| pmid=11532118}}</ref> Во некои тестови, рубидиумот се администрирал како рубидиум хлорид до 720 &nbsp;mg дневно во тек на 60 дена.<ref name="isbn1-58890-299-4">{{cite book | last = Lake | first = James A. | title = Textbook of Integrative Mental Health Care | publisher = Thieme Medical Publishers | location = New York | date = 2006 | pages =164–165 | isbn = 978-1-58890-299-3 |url = https://books.google.com/?id=Bt5euqMwbpYC&lpg=PA164&pg=PA165}}</ref><ref>{{cite journal|pmid=8412574|date=1993|last1=Torta|first1=R.|last2=Ala|first2=G.|last3=Borio|first3=R.|last4=Cicolin|first4=A.|last5=Costamagna|first5=S.|last6=Fiori|first6=L.|last7=Ravizza|first7=L.|title=Rubidium chloride in the treatment of major depression|volume=34|issue=2|pages=101–10|journal=Minerva Psichiatrica}}</ref>
 
==Мерки на претпазливост и биолошки ефекти==
[[Категории:Хемиски елементи]]
[[Категории:Алкални метали]]
 
[[Категорија:Зборови кои ги нема во ТРМЈ]]