Клавдиј Птоломеј: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Се претпоставува дека бил припадник на грчката заедница во Египет. Но исто така постојат податоци кои укажуваат дека е можно да бил хеленизиран египќанин.
 
'''==Птоломејскиот систем'''==
 
Птоломејскиот систем е прикажан во книгата Almagest (Голема Книга), напишана од Птоломеј, која датира од 150та година н.е. Тој тврди дека Земјата е центар на Универзумот, и сѐ ротира околу неа. Но телета околу кои што се ротира, и самите ротираат, според него. Тие се наречени хомоцентрични сфери, попознати во астрономијата под друг термин – ексцентрици, кое означувало дека оската им е изместена, и не минува точно низ центарот.
 
Анонимен корисник