Разлика помеѓу преработките на „Лисици“

Одземени 265 бајти ,  пред 2 месеци
с
правописна исправка, replaced: Зајаци → зајци using AWB
с (правописна исправка, replaced: Зајаци → зајци using AWB)
*[[Vulpes galaticus]] — (Ginsburg, 1998, [[плиоцен]], Европа)
*[[Vulpes praecorsac]] — (Kormos, 1932, просечната [[плеистоцен]], Европа)
 
*[[Vulpes praeglacialis]] — (Kormos, 1932, почетокот-просечната [[плеистоцен]], Европа)
*[[Vulpes riffautae]] — (Bonis et al., 2007, крајот [[миоцен]] Африка)
* „Дивиот вепар и лисицата“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.<ref>Езоп, ''Басне (по Доситеју Обрадовићу)''. Београд: Просвета, 1963, стр. 34.</ref>
* „Лисици“ - [[басна]] на старогрчкиот баснописец Езоп.<ref>Езоп, ''Басне (по Доситеју Обрадовићу)''. Београд: Просвета, 1963, стр. 43.</ref>
* „Зајаците„зајците и лисиците“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.<ref name="ReferenceA">Езоп, ''Басне (по Доситеју Обрадовићу)''. Београд: Просвета, 1963, стр. 36.</ref>
* „Лисицата и мајмунот“ - басна на старогрчкиот баснописец Езоп.<ref>Езоп, ''Басне (по Доситеју Обрадовићу)''. Београд: Просвета, 1963, стр. 36.<name="ReferenceA"/ref>
* „Лисицата и грозјето“ - басна на американскиот писател [[Емброуз Бирс]].<ref> Емброуз Бирс, ''Басни''. Скопје: Темплум, 2016, стр. 22.</ref>
* „[[Волк|Волкот]]от и лисицата“– сказна на [[браќата Грим]].<ref name="ReferenceB">Браќа Грим, ''Храбриот кројач'', Детска радост, Скопје, 1980.</ref>
* „Лисицата и коњот“ – сказна на браќата Грим.<ref>Браќа Грим, ''Храбриот кројач'', Детска радост, Скопје, 1980.<name="ReferenceB"/ref>
* „Лисицата и мачката“ – сказна на браќата Грим.<ref>Браќа Грим, ''Храбриот кројач'', Детска радост, Скопје, 1980.<name="ReferenceB"/ref>
* „Лисицата му се одмаздила на волкот“ (''Лисица се осветила вуку'') - српска народна приказна.<ref>''Народне приповетке''. Београд: Просвета, 1963, стр. 141-144.</ref> <ref>Вук Караџић, ''Српске народне приповијетке''. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 251-254.</ref>
* „Мечката, свињата и лисицата“ (''Међед, свиња и лисица'') - српска народна приказна.<ref>Вук Караџић, ''Српске народне приповијетке''. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 248-250.</ref>