Фредерик Соди: Разлика помеѓу преработките

Одземен 11 бајт ,  пред 2 години
с
правописна исправка, replaced: сеуште → сè уште using AWB
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
с (правописна исправка, replaced: сеуште → сè уште using AWB)
[[Податотека:Frederick Soddy.jpg|мини]]
'''Фредерик Соди''' (2 септември 1877 - 22 септември 1956) бил англиски радиохемичар,кој заедно со Ернест Ратерфорд објаснил дека радиоактивноста се должи на трансмутацијата на елементи, за кои сега се знае дека вклучуваат нуклеарни реакции.Тој, исто така, го докажал постоењето на изотопи на одредени радиоактивни елементи.
 
== Биографија ==
=== Економија ===
[[Податотека:Diagram of natural resource flows.jpg|мини|Економскиот систем на човекот гледан како потсистем на глобалната животна средина]]
Во четири книги напишани од 1921 до 1934 година, Соди ја спровел "кампањата за радикално преструктуирање на глобалните монетарни односи",која нудела перспектива за економијата која е вкоренета во физиката - законите на термодинамиката, и бил класифициран како "чудак".Додека голем дел од неговите предлози - "да го напуштат златниот стандард,да дозволат странските девизни курсеви да пловат,да се користат федерални вишоци и дефицити како алатки за макроекономска политика кои би можеле да се спротивстават на цикличните трендови,и да воспостават бироа за економска статистика (вклучувајќи го и индексот на потрошувачки цени),со цел да ги олеснат овие напори "- сега се конвенционални практики, неговата критика на фракционо-резерва банкарство сеуштесè уште "останува надвор од границите на конвенционалната мудрост ", иако неодамнешниот документ на ММФ ги оживеа неговите предлози.Соди напишал дека финансиските долгови пораснале експоненцијално на сложена камата, но реалното стопанство било засновано на исцрпни резерви на фосилни горива. Енергијата добиена од фосилните горива не може повторно да се искористи. Оваа критика на економскиот раст ја повторуваат неговите интелектуални наследници во денешното поле на еколошка економија.
 
=== Антисемитски погледи ===
 
* Радиоактивност (1904)
 
* Толкувањето на Радиумот (1909)
 
* Материја и енергија (1911), второ издание (2015)
 
* Хемијата на радио-елементи (1915)
 
* Наука и живот:Абердин адреира (1920)
 
* Декартовска економија: Состојба на физичките науки во државните прашања (1921)
 
* Наука и живот богатство, Виртуелен богатство, и Долг пари наспроти човекот (1921)
 
* Нобеловата предавање - Потеклото на концепцијата на изотопи (1922)
 
* Богатство, виртуелно богатство и долг. Решението на економскиот парадокс (George Allen & Unwin, 1926)
 
* Уништувањето на научно доба (1927)
 
* Толкувањето на атомот (1932)
 
* Пари наспроти човекот (1933)
 
* Улогата на парите (Лондон: George Routledge & Sons Ltd, 1934), второ издание (2015)
 
* Парите не се ништо за нешто; Златната "стандардна" замка (1935)
 
* Тековен изглед, Предупредување: губење на валутата, дефлација и невработеност (1944)
 
* Приказна за атомска енергија (1949)
 
* Атомска трансмутација (1953)
 
{{Reflist}}
 
# "Нобеловата награда за хемија 1921 - Фредерик Содди Биографски". <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1921/soddy/biographical/|title=The Nobel Prize in Chemistry 1921|work=NobelPrize.org|language=en-US|accessdate=2019-03-13}}</ref>
# "Фредерик Соди Роден е Истборн 2 септември 1877 година Починал Брајтон 26 септември 1956"<ref>{{Наведено списание|date=2019-02-15|title=Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society|url=https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Biographical_Memoirs_of_Fellows_of_the_Royal_Society&oldid=883443512|journal=Wikipedia|language=en}}</ref>
# Дејвис, М. (1992). "Фредерик Соди: Научник како пророк"<ref>{{Наведено списание|last=Davies|first=Mansel|date=1992-07-01|title=Frederick Soddy: The scientist as prophet|url=https://doi.org/10.1080/00033799200200301|journal=Annals of Science|volume=49|issue=4|pages=351–367|doi=10.1080/00033799200200301|issn=0003-3790}}</ref>
# Soddy, Фредерик (15 февруари 1917). "Атомската тежина на" Ториум "Олово".<ref>{{Наведено списание|last=Soddy|first=Frederick|date=1917-02|title=The Atomic Weight of “Thorium” Lead|url=https://www.nature.com/articles/098469a0|journal=Nature|language=en|volume=98|issue=2468|pages=469|doi=10.1038/098469a0|issn=1476-4687}}</ref>
# <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://universitystory.gla.ac.uk/biography/?id=WH3023&type=P|title=University of Glasgow :: Story :: Biography of John Arnold Cranston|work=universitystory.gla.ac.uk|accessdate=2019-03-13}}</ref>
# Зенси, Ерик (12 април 2009). "Еколошка економија на г-дин Soddy" (Мислење). Њу Јорк Тајмс. <ref>{{Наведени вести|url=https://www.nytimes.com/2009/04/12/opinion/12zencey.html|title=Opinion {{!}} Mr. Soddy’s Ecological Economy|last=Zencey|first=Eric|date=2009-04-11|work=The New York Times|access-date=2019-03-13|language=en-US|issn=0362-4331}}</ref>
# Бенеш, Јаромир; Кумхоф, Мајкл. "Чикашкиот план повторно".
# Економија на Фредерик Соди и Протоколите на старешините на Сион (1939)<ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://longstreet.typepad.com/thesciencebookstore/2012/07/frederick-soddys-economics-and-the-protocols-of-the-elders-of-zion-1939-.html|title=Frederick Soddy's Economics and the Protocols of the Elders of Zion (1939)|work=JF Ptak Science Books|accessdate=2019-03-13}}</ref>