Разлика помеѓу преработките на „Варикап“

Одземени 103 бајти ,  пред 1 година
с
clean up, replaced: language=English → language=en using AWB
(изменета категоризација)
с (clean up, replaced: language=English → language=en using AWB)
 
== Примена ==
Варакторите се користат како напонски контролирани кондензатори. Се применуваа во [[напонски контролиран осцилатор|напонски контролирани осцилатори]], [[параметарски засилувач|параметарски засилувачи]]и и [[фреквенциски мултипликатор|фреквенциски мултипликатори]]и.<ref>{{cite web|last1=Calvert|first1=James|title=Varactors|url=http://mysite.du.edu/~etuttle/electron/elect40.htm|website=Dr Tuttle's Home Page|accessdate=|language=Englishen|date=15 February 2002}}</ref> Напонски контролираните осцилатори имаат многукратни примени како што е [[фреквенциска модулација|фреквенциската модулација]] за ФМ трансмитери и [[фазно затворена јамка|фазно затворени јамки]]. Фазно затворените јамки се користат за [[фреквенциски синтетизатор]]и во многу радија, [[телевизор]]и и [[мобилен телефон|мобилни телефони]].
 
Варикапот бил развиен од Пацифик семикондакторс, подружница на Рамо Вулдриџ корпорацијата, кој го добил патентното право за компонентата во јуни 1961 година.<ref>{{cite patent |inventor1-last=Barnes |inventor1-first=Sanford H. |inventor2-last=Mann |assign=Pacific Semiconductors, Inc. |inventor2-first=John E. |title=Voltage sensitive semiconductor capacitor |country-code=US |patent-number=2989671 |publication-date=23 May 1958 |issue-date=20 June 1961}}</ref> The device name was also trademarked as the "Varicap" by TRW Semiconductors, the successor to Pacific Semiconductors, in October 1967. This helps explain the different names for the device as it came into use.{{Clarify|date=May 2013}}
[[Податотека:Varactor function.svg|десно|мини|Функционирање на варикап. [[Електронска шуплина|Шуплините]] се сини, електроните се црвени, [[зона на просторен полнеж|зоната на просторен полнеж]] е бела. Електродите се горе и долу.]]
 
Варакторите работат во состојба на обратна поларизација, така што еднонасочна струја не тече низ уредот. Големината на обратната поларизација ја контролира дебелината на [[зона на просторен полнеж|зоната на просторен полнеж]], следствено и капацитетот на варакторот. Во општ случај, дебелината на зоната на просторен полнеж е пропорционална на [[квадратен корен|квадратниот корен]] на напонот на нејзините краеви, а капацитетот е инверзно пропорционален на дебелината на зоната на просторен полнеж. Следствено, капацитетот е инверзно пропорционален на квадратниот корен на доведениот напон.
 
Сите диоди ја имаат оваа карактеристика на променлив капацитет, но варакторите се изработуваат така што го користат овој ефект и ја зголемуваат промената на капацитетот.
 
На сликата е прикажан пресек на варактор со слој на просторен полнеж формирана од p–n спој. Овој слој може да биде изведен и со МОСФЕТ или Шоткиева диода. Ова е битно во [[CMOS]] и [[MMIC]] технологијата.