Разлика помеѓу преработките на „Ирански јазици“

Одземени 9 бајти ,  пред 8 месеци
с
clean up, removed: |ref=harv using AWB
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
с (clean up, removed: |ref=harv using AWB)
'''Иранските јазици''' сочинуваат подгрупа јазици од [[индоирански јазици|индоиранските јазици]], дел од семејството на [[индоевропски јазици]].Овие јазици ги зборуваат [[Ирански народи|иранските народи]]. Историскиот развој на иранските јазици е поделен на [[староирански јазици]] (до 400 г.п.н.е.), [[средноирански јазици]] (400 г.п.н.е. - 900 г.) и [[новоирански јазици]] (од 900 г.). Од староиранските јазици најпознати се [[Староперсиски јазик|староперсискиот јазик]] и [[авестиски јазик|авестискиот јазик]]. Средноиранските јазици ги опфаќале, меѓу другите, [[Средноперсиски јазик|средноперсискиот]] и [[Партски јазик|партскиот јазик]]. Денес најголеми ирански јазици се [[Персиски јазик|персискиот]], [[Паштунски јазик|паштунскиот]], [[Курдски јазик|курдскиот]] и [[Белуџиски јазик|белуџискиот]].
 
Според проценките за 2008 година, во светот има од 150 до 200 милиони зборувачи на иранските јазици.<ref name="Wind">{{cite book|last=Windfuhr|first=Gernot|title= The Iranian languages|publisher= Routledge Taylor and Francis Group|url=http://www.routledge.com/books/details/9780700711314/}}</ref> Според [[Ethnologue]], денес има 87 ирански јазици.<ref name="SIL">{{cite journal|last=Gordon|first=Raymond G., Jr. (ed.)|title=Report for Iranian languages|journal=Ethnologue: Languages of the World|year=2005|edition=Fifteenth|location=Dallas|publisher=SIL International|url=http://www.ethnologue.com/show_country.asp?name=IR|ref=harv}}</ref> Персискиот јазик го зборуваат 65 милиони луѓе, паштунскиот го зборуваат околу 50 милиони луѓе, курдскиот го зборуваат околу 18 милиони, белуџискиот околу 7 милиони и лорискиот околу 2.3 милиони.
 
==Класификација==
Уште од основањето на индоевропските јазици во 19 век, иранските јазици (авестискиот, староперсискиот, пахлавискиот), заедно со индиски (санскритскиот, пракритскиот), биле признати во издаваштвата на јазичарот Расмус Раск во 1826 година како источна гранка на индоевропскиото јазично семејство.<ref name=IE-discovery-7>{{harv|Mallory|Adams|2006|pp=6–7}}</ref> Поради големиот број на позајмени ирански зборови во ерменскиот јазик, јазикот бил сметан за ирански, но во 1875 година Хубшман објавил дека јазикот е засебен индоевропски.<ref name=IE-discovery-7/> Иранските јазици се поделени на [[Источноирански јазици|источна]] и [[Западноирански јазици|западна група]], вкупно опфаќајќи 84 јазици.
 
==Споредба на иранските јазици==
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Ирански јазици|*]]