Разлика помеѓу преработките на „Сон“

Додадени 254 бајти ,  пред 3 месеци
→‎Сонот како тема во популарната музика: дополнување, ситна поправка
(→‎Сонот како тема во популарната музика: дополнување, ситна поправка)
 
===Сонот како тема во популарната музика===
* „Сонот од Таксим“ (''Taksim Dream'') - композиција на Оркестарот на [[Џамбо Агушев]].<ref>„Проектот на Џамбо Агушев на Би-би-си“, ''Слободен печат'', година V, број 996, понеделник, 20 февруари 2017, стр. 19.</ref>
* „115. сон“ (''115th Dream'') - песна на американскиот [[Рок-музика|рок-музичар]] [[Боб Дилан]] од 1965 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=1VS--6IugAc YouTube, BOB DYLAN'S 115TH DREAM BOB DYLAN (пристапено на 25.12.2017)]</ref>
* „Сонував„Сон декана го видов св. Августин“ (''I Dreamed I Saw St. Augustine'')благодарност“ - песна на американскиотмакедонската [[Рок-музика|рок-музичар]]музичка група [[БобАнастасија Дилан(музичка група)|Анастасија]] од 19671998 година.<ref>[https://www.discogs.com/BobAnastasia-Dylan-John-Wesley-HardingNocturnal/releasemaster/5375007192381 DISCOGS, BobAnastasia Dylan(3) ‎– John Wesley HardingNocturnal (пристапено на 2110.26.20202018)]</ref>
* „Те сонувам“ (''Sanjam te'') - песна на југословенската пејачка [[Оливера Катарина]].<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=syawNzi6Ut8 Sanjam te - Olivera Katarina (пристапено на 15.12.2016)]</ref>
* „Не прави да го изгубам овој сон“ (''Don't let me lose this dream'') - песна на американската [[Соул-музика|соул]]-пејачка [[Арета Френклин]] (''Aretha Franklin'') од 1967 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=9tKKsqI919g YouTube, Aretha Franklin - I Never Loved A Man The Way I Loved You (пристапено на 2.2.2019)]</ref>
* „Недофатливи соништа“ (''Elusive Dreams'') - песна на американското дуо [[Ненси Синатра]] (''Nancy Sinatra'') и Ли Хејзелвуд (''Lee Hazlewood'') од 1968 година.<ref>[https://www.discogs.com/Nancy-Lee-Nancy-Lee/master/38885 DISCOGS, Nancy & Lee* ‎– Nancy & Lee (пристапено на 1.3.2020)]</ref>
* „Соништа“ (''Dreams'') - албум на [[џез]]-[[Гитара|гитаристот]] [[Габор Сабо]] (''Gabor Szabo'') од 1968 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=gr0XWmEbiMQ YouTube, Gabor Szabo - Dreams (1968) (full album) (пристапено на 20.3.2017)]</ref>
* „Повремен сон“ (''An Occasional Dream'') - песна на британскиот пејач [[Дејвид Боуви]] од 1969 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=CLdCwWexZ9g YouTube, An Occasional Dream David Bowie (пристапено на 9.5.2017)]</ref>
* „Овие сонови за тебе“ (''These Dreams of You'') - песна на ирскиот музичар [[Ван Морисон]] (''Van Morrison'') од 1970 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=hx8LrtNHa1M YouTube, Van Morrison - Moondance Full Album (Vinyl) (пристапено на 24.12.2017)]</ref>
* „Сношти сонив сон“ (''Last Night I Had A Dream'') - песна на американската поп-рок музичар [[Ренди Њумен]] (''Randy Newman'') од 1972 година.<ref>[https://www.discogs.com/Randy-Newman-Sail-Away/master/81089 Randy Newman ‎– Sail Away (пристапено на 23.1.2017)]</ref>
* „Слатки соништа“ (''Sweet Dreams'') - песна на британската рок-група „[[Кокни ребелс]]“ (''Cockney Rebels'') од 1974 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=r4yflgwIWkQ YouTube, Cockney Rebel - Sweet Dreams (пристапено на 20.3.2017)]</ref>
* „Соништа“ (''Dreams'') - песна на американската рок-група „[[Флитвуд Мек]]“ (''Fleetwood Mac'') од 1977 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=JJ9EDUClEyo YouTube, Fleetwood Mac - Dreams (Official Music Video) (пристапено на 3.5.2017)]</ref>
* „Сонување“ (''Dreaming'') - песна на американската [[Рок музика|рок]]-група „[[Блонди]]“ (''Blondie'') од 1979 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=IJyCAdIn_eo YouTube, Blondie - Dreaming (1979) HQ (пристапено на 19.3.2017)]</ref>
* „Воздушен сон“ (''Airwaves Dream'') - албум на британската [[Панк рок|панк]] група „[[Базкокс]]“ (''Buzzcocks'') од 1979 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=y_MIjFy-omg YouTube, Buzzcocks- Airwaves Dream (пристапено на 9.2.2017)]</ref>
* „Американски сон“ (''American Dream'') - песна на американската група „[[Бед релиџн]]“ (''Bad Religion'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=zTmr7SPvH_Q YouTube, American Dream - Bad Religion (пристапено на 13.1.2017)]</ref>
* „Сонувај ме“ (''Sanjaj me'') - албум на српската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Блок аут]]“ (''Block Out'') од 1994 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=7_2LnbB0QTE&list=PLBC99DB3A51547734 YouTube, Block Out - Sanjaj me (пристапено на 30.8.2017)]</ref>
* „Соништа“„Сонување“ (''DreamsDreaming'') - песна на американската [[Рок музика|рок]]-група „[[Флитвуд МекБлонди]]“ (''Fleetwood MacBlondie'') од 19771979 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=JJ9EDUClEyoIJyCAdIn_eo YouTube, Fleetwood MacBlondie - DreamsDreaming (Official Music Video1979) HQ (пристапено на 319.53.2017)]</ref>
* „Повремен сон“ (''An Occasional Dream'') - песна на британскиот пејач [[Дејвид Боуви]] од 1969 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=CLdCwWexZ9g YouTube, An Occasional Dream David Bowie (пристапено на 9.5.2017)]</ref>
* „Армиски сонувачи“ (''Army Dreamers'') - песна на британската пејачка [[Кејт Буш]] (''Kate Bush'') од 1980 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=5_jEOj0Exi0 Kate Bush - Army Dreamers 1980 (пристапено на 9.5.2017)]</ref>
* „Не сонувам за тоа“ (''I wouldn't dream of it'') - песна на новозеландската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Сплит енз]]“ (''Split enz'') од 1980 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=DLnjju8zeVI YouTube, Split Enz-True Colours (Full Album) 1980 (пристапено на 6.6.2017)]</ref>
* „Соновите никогаш не завршуваат“ (''Dreams never end'') - албум на англиската [[Поп-музика|поп]]-група „[[Њу Ордер]]“ (''New Order'') од 1981 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=pkyfmZHmDbo YouTube, NEW ORDER MOVEMENT 1981 AUDIO VINIL (пристапено на 30.8.2017)]</ref>
* „Сонот на Квазимодо“ (''Quasimodo's Dream'') - песна на австралиската [[Поп-музика|поп]]-рок група „[[Рилс]]“ (''The Reels'') од 1981 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=CYdIwNQDuXc The Reels - Quasimodo's Dream (1981) - YouTube (пристапено на 28.9.2017)]</ref>
* „Сонувајќи ме мене“ (''Dreaming of me'') - песна на британската [[Поп-музика|поп]]-група „[[Депеш мод]]“ (''Depeche Mode'') од 1981 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=k1-hDP0Mdgw depeche mode - dreaming of me (1981) - YouTube (пристапено на 21.9.2016)]</ref>
* „Нештата од коишто се направени соновите“ (''Things That Dreams Are Made Of'') - песна на британската поп-група „[[Хјуман Лиг]]“ (''Human League'') од 1981 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=u59pUq7by-E&t=232s YouTube, The Human League- Dare (Full LP 1080p) 1981 (пристапено на 25.10.2017)]</ref>
* „[[Нов златен сон (81-82-83-84)]]“ (''New Gold Dream (81-82-83-84)'') - песна од истоимениот албум на шкотската [[рок]]-група „[[Симпл мајнд]]“ (''Simple MInds'') од 1982 година.<ref>[https://www.discogs.com/Simple-Minds-New-Gold-Dream-81-82-83-84/master/58825 DISCOGS, Simple Minds ‎– New Gold Dream (81-82-83-84) (пристапено на 30.8.2019)]</ref>
* „Сонување“ (''The Dreaming'') - албум на британската пејачка [[Кејт Буш]] (''Kate Bush'') од 1982 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=JWy8nONlh_Q Kate Bush - The Dreaming Full Album - YouTube (пристапено на 20.9.2016)]</ref>
* „Овие сонови за тебе“ (''These Dreams of You'') - песна на ирскиот музичар [[Ван Морисон]] (''Van Morrison'') од 1970 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=hx8LrtNHa1M YouTube, Van Morrison - Moondance Full Album (Vinyl) (пристапено на 24.12.2017)]</ref>
* „Невин кога сонуваш“ (''Innocent When You Dream (Barroom)'') - песна на американскиот музичар [[Том Вејтс]] (''Tom Waits'') од 1987 година.<ref>[https://www.discogs.com/Tom-Waits-Franks-Wild-Years/master/13929 DISCOGS, Tom Waits ‎– Franks Wild Years (пристапено на 20.7.2019)]</ref>
* „Сништа“ - песна на македонскиот [[рапер]] [[Да Џака Накот]] од 2015 година.<ref>Da Dzaka Nakot, ''Neophodno zlo 2020'', Suriken Records, 2015.</ref>
* „Сонувајќи ме мене“ (''Dreaming of me'') - песна на британската [[Поп-музика|поп]]-група „[[Депеш мод]]“ (''Depeche Mode'') од 1981 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=k1-hDP0Mdgw depeche mode - dreaming of me (1981) - YouTube (пристапено на 21.9.2016)]</ref>
* „115. сон“ (''115th Dream'') - песна на американскиот [[Рок-музика|рок-музичар]] [[Боб Дилан]] од 1965 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=1VS--6IugAc YouTube, BOB DYLAN'S 115TH DREAM BOB DYLAN (пристапено на 25.12.2017)]</ref>
* „Сонував дека го видов св. Августин“ (''I Dreamed I Saw St. Augustine'') - песна на американскиот [[Рок-музика|рок-музичар]] [[Боб Дилан]] од 1967 година.<ref>[https://www.discogs.com/Bob-Dylan-John-Wesley-Harding/release/5375007 DISCOGS, Bob Dylan ‎– John Wesley Harding (пристапено на 21.2.2020)]</ref>
* „Слатки соништа“ (''Sweet dreams'') - песна на британската [[Поп-музика|поп]]-група „[[Јуритмикс]]“ (''Eurythmics'') од 1983 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=qeMFqkcPYcg Youtube, Eurythmics - Sweet Dreams (Are Made Of This) (пристапено на 19.9.2016)]</ref>
* „Сонување“ (''Dreamtime'') - песна од истоимениот албум на британската рок-група „[[Калт (рок-група)|Калт]]“ од 1984 година.<ref>[http://www.allmusic.com/album/dreamtime-mw0000193440 All Music, Dreamtime - The Cult (пристапено на 26.1.2016)]</ref>
* „83. сон“ (''83rd Dream'') - песна на британската рок-група „[[Калт (рок-група)|Калт]]“ од 1984 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=O--BvsmhHF4 The Cult - 83rd Dream (Live) - YouTube (пристапено на 21.9.2016)]</ref>
* „Не„Те сонувај, завршено е“сонувам“ (''Don'tSanjam Dream it's Overte'') - песна на австралискатајугословенската поп-групапејачка [[КраудедОливера хаусКатарина]]“ (''Crowded House'') од 1986 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=DJ5IR7hlZ8gsyawNzi6Ut8 YouTube,Sanjam Crowded House (Full Album)te - Crowded HouseOlivera 1986Katarina (пристапено на 2115.612.20172016)]</ref>
* „Невин кога сонуваш“ (''Innocent When You Dream (Barroom)'') - песна на американскиот музичар [[Том Вејтс]] (''Tom Waits'') од 1987 година.<ref>[https://www.discogs.com/Tom-Waits-Franks-Wild-Years/master/13929 DISCOGS, Tom Waits ‎– Franks Wild Years (пристапено на 20.7.2019)]</ref>
* „Ги сонувам моите соништа со тебе“ (''Dreaming my dreams with you'') - песна на американската група „[[Каубој џанкис]]“ (''Cowboy Junkies'') од 1988 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=LVBzHUO29rg YouTube, Cowboy Junkies - Dreaming My Dreams With You (пристапено на 3.5.2017)]</ref>
* „Имав сон“ (''I Had a Dream'') - песна на швајцарската [[Панк рок|панк-рок]] група „[[Клинекс/ЛиЛиПУТ]]“ (''Kleenex/LiLiPUT'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=y25orKQllzI&index=22&list=PL6KwzgIePF4C-d8RyhakVkuCyEEmj8bS7 YouTube, Kleenex/LiLiPUT - I Had A Dream (from Kleenex/LiLiPUT) (пристапено на 1.7.2017)]</ref>
* „Слатки соништа“ (''Sweet Dreams'') - песна на британската рок-група „[[Кокни ребелс]]“ (''Cockney Rebels'') од 1974 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=r4yflgwIWkQ YouTube, Cockney Rebel - Sweet Dreams (пристапено на 20.3.2017)]</ref>
* „Не сонувамсонувај, зазавршено тоа“е“ (''I wouldnDon't dream ofDream it's Over'') - песна на новозеландскатаавстралиската [[Рок-музика|рок]]поп-група „[[СплитКраудед ензхаус]]“ (''SplitCrowded enzHouse'') од 19801986 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=DLnjju8zeVIDJ5IR7hlZ8g YouTube, SplitCrowded Enz-True ColoursHouse (Full Album) 1980- Crowded House 1986 (пристапено на 621.6.2017)]</ref>
* „Фатен во сон“ (''Caught in a dream'') - песна на американскиот рок-музичар [[Алис Купер]] (''Alice Cooper'').<ref>Alice Cooper, Love it to death & Killer, Some Wax Recordings, SW 126-2, 2003.</ref>
* „Американски сон“ (''American dream'') - песна на американската група „[[ЛЦД Саундсистем]]“ (''LCD Soundsystem'') од 2017 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=ML1MUKOJIIo YouTube, LCD Soundsystem - american dream (посетена на 16.5.2017)]</ref>
* „Соновите никогаш не завршуваат“ (''Dreams never end'') - албум на англиската [[Поп-музика|поп]]-група „[[Њу Ордер]]“ (''New Order'') од 1981 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=pkyfmZHmDbo YouTube, NEW ORDER MOVEMENT 1981 AUDIO VINIL (пристапено на 30.8.2017)]</ref>
* „Сношти сонив сон“ (''Last Night I Had A Dream'') - песна на американската поп-рок музичар [[Ренди Њумен]] (''Randy Newman'') од 1972 година.<ref>[https://www.discogs.com/Randy-Newman-Sail-Away/master/81089 Randy Newman ‎– Sail Away (пристапено на 23.1.2017)]</ref>
* „Сонот на Квазимодо“ (''Quasimodo's Dream'') - песна на австралиската [[Поп-музика|поп]]-рок група „[[Рилс]]“ (''The Reels'') од 1981 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=CYdIwNQDuXc The Reels - Quasimodo's Dream (1981) - YouTube (пристапено на 28.9.2017)]</ref>
* „Секој сон е дом на срцевата болка“ (''In Every Dream Home A Heartache'') - песна на британската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Рокси мјузик]]“ (''Roxy Music'') од 1973 година.<ref>[https://www.discogs.com/Roxy-Music-For-Your-Pleasure/release/1048994 Discogs, Roxy Music ‎– For Your Pleasure (пристапено на 12.4.2020)]</ref>
* „Сонот на Пако Де Реналдо“ (''Paco De Renaldos Dream'') - песна на рок-групата „[[Тиндерстикс]]“ (''Tindersticks'') од 1993 година.<ref>[https://www.discogs.com/Tindersticks-Tindersticks/release/389316 DISCOGS, Tindersticks ‎– Tindersticks (пристапено на 19.8.2018)]</ref>
* „Сонувај ме“ (''Sanjaj me'') - албум на српската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Блок аут]]“ (''Block Out'') од 1994 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=7_2LnbB0QTE&list=PLBC99DB3A51547734 YouTube, Block Out - Sanjaj me (пристапено на 30.8.2017)]</ref>
* „Сон на благодарност“ - песна на македонската музичка група „[[Анастасија (музичка група)|Анастасија]]“ од 1998 година.<ref>[https://www.discogs.com/Anastasia-Nocturnal/master/192381 DISCOGS Anastasia (3) ‎– Nocturnal (пристапено на 10.6.2018)]</ref>
* „Сонувам“ (''Sanjam'') - песна на хрватскиот рок-музичар [[Дарко Рундек]] од 2002 година.<ref>[https://www.discogs.com/Darko-Rundek-Ruke/release/1017587 Discogs Darko Rundek ‎– Ruke (пристапено на 7.8.2019)]</ref>
* „Соништа“ (''Dreams'') - албум на [[џез]]-[[Гитара|гитаристот]] [[Габор Сабо]] (''Gabor Szabo'') од 1968 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=gr0XWmEbiMQ YouTube, Gabor Szabo - Dreams (1968) (full album) (пристапено на 20.3.2017)]</ref>
* „Недофатливи соништа“ (''Elusive Dreams'') - песна на американското дуо [[Ненси Синатра]] (''Nancy Sinatra'') и Ли Хејзелвуд (''Lee Hazlewood'') од 1968 година.<ref>[https://www.discogs.com/Nancy-Lee-Nancy-Lee/master/38885 DISCOGS, Nancy & Lee* ‎– Nancy & Lee (пристапено на 1.3.2020)]</ref>
* „[[Нов златен сон (81-82-83-84)]]“ (''New Gold Dream (81-82-83-84)'') - песна од истоимениот албум на шкотската [[рок]]-група „[[Симпл мајнд]]“ (''Simple MInds'') од 1982 година.<ref>[https://www.discogs.com/Simple-Minds-New-Gold-Dream-81-82-83-84/master/58825 DISCOGS, Simple Minds ‎– New Gold Dream (81-82-83-84) (пристапено на 30.8.2019)]</ref>
* „Сонување“„Не сонувам за тоа“ (''DreamingI wouldn't dream of it'') - песна на американскатановозеландската [[Рок -музика|рок]]-група „[[БлондиСплит енз]]“ (''BlondieSplit enz'') од 19791980 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=IJyCAdIn_eoDLnjju8zeVI YouTube, BlondieSplit Enz-True DreamingColours (1979Full Album) HQ1980 (пристапено на 196.36.2017)]</ref>
* „Сонот на Пако Де Реналдо“ (''Paco De Renaldos Dream'') - песна на рок-групата „[[Тиндерстикс]]“ (''Tindersticks'') од 1993 година.<ref>[https://www.discogs.com/Tindersticks-Tindersticks/release/389316 DISCOGS, Tindersticks ‎– Tindersticks (пристапено на 19.8.2018)]</ref>
* „Ќе ти дојдам во соништата“ (''Doci cu ti u snovima'') - песна на хрватската и југословенска група „[[Филм (музичка група)|Филм]]“.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=UydP3SA7sbQ YouTube, Film-Doci cu ti u snovima (пристапено на 27.12.2016)]</ref>
* „Американски сон“„Соништа“ (''American DreamDreams'') - песна на американската рок-група „[[БедФлитвуд релиџнМек]]“ (''BadFleetwood ReligionMac'') од 1977 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=zTmr7SPvH_QJJ9EDUClEyo YouTube, AmericanFleetwood DreamMac - BadDreams Religion(Official Music Video) (пристапено на 133.15.2017)]</ref>
* „Не прави да го изгубам овој сон“ (''Don't let me lose this dream'') - песна на американската [[Соул-музика|соул]]-пејачка [[Арета Френклин]] (''Aretha Franklin'') од 1967 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=9tKKsqI919g YouTube, Aretha Franklin - I Never Loved A Man The Way I Loved You (пристапено на 2.2.2019)]</ref>
* „Сништа“ - песна на македонскиот [[рапер]] [[Да Џака Накот]] од 2015 година.<ref>Da Dzaka Nakot, ''Neophodno zlo 2020'', Suriken Records, 2015.</ref>
* „Американски„Нештата сон“од коишто се направени соновите“ (''AmericanThings That Dreams Are Made dreamOf'') - песна на американскатабританската поп-група „[[ЛЦДХјуман СаундсистемЛиг]]“ (''LCDHuman SoundsystemLeague'') од 20171981 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=ML1MUKOJIIou59pUq7by-E&t=232s YouTube, LCDThe SoundsystemHuman League- americanDare (Full LP 1080p) dream1981 (посетенапристапено на 1625.510.2017)]</ref>
* „Сонот од Таксим“ (''Taksim Dream'') - композиција на Оркестарот на [[Џамбо Агушев]].<ref>„Проектот на Џамбо Агушев на Би-би-си“, ''Слободен печат'', година V, број 996, понеделник, 20 февруари 2017, стр. 19.</ref>
* „Имав сон“ (''I Had a Dream'') - песна на швајцарската [[Панк рок|панк-рок]] група „[[Клинекс/ЛиЛиПУТ]]“ (''Kleenex/LiLiPUT'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=y25orKQllzI&index=22&list=PL6KwzgIePF4C-d8RyhakVkuCyEEmj8bS7 YouTube, Kleenex/LiLiPUT - I Had A Dream (from Kleenex/LiLiPUT) (пристапено на 1.7.2017)]</ref>
 
===Сонот како тема во филмот===