Разлика помеѓу преработките на „Пиштол“

Додадени 367 бајти ,  пред 8 месеци
 
==Пиштолот како тема во уметноста и во популарната култура==
* „[[Каде е пиштолот?]]“ - драма на унгарскиот писател [[Габор Ѓореј]].<ref>59 Фестивал Охридско лето/ Ohrid Summer Festival – 12.07-20.08.2019.</ref>
* „Набљудување на буренцето на пиштолот“ ([[англиски]]: ''Looking Down The Barrel Of A Gun'') - песна на американската [[хип-хоп]] група „[[Бисти бојс]]“ (''Beastie Boys'') од 1989 година.<ref>[https://www.discogs.com/Beastie-Boys-Pauls-Boutique/master/20135 Discogs, Beastie Boys ‎– Paul's Boutique (пристапено на 25.9.2019)]</ref>
* „Среќата е жежок пиштол“ (''Happiness is a Warm Gun'') - песна на „[[Битлси]]“ од 1968 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=lJpaVDmIsKM YouTube, The Beatles - Happiness Is a Warm Gun (Anthology 3 Disc 1) (пристапено на 24.6.2017)]</ref>
* „Пиштол“„Сонце, пиштол, бегај“ (''Sun, Gun, Run'') - песна на американскиотамериканската [[Рок-музика|рок]]-музичаргрупа [[Џон КејлБордомс]] (''John CaleBoredoms'') од 19741990 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=uURZiipri54&list=PL94gOvpr5yt1i-CrHizzM0Gc-fSowoF_RnS&index=68Q5sjayI YouTube, JohnSoul CaleDischarge Gun'99 (full album) - Boredoms (пристапено на 1411.29.20182017)]</ref>
* „Џејмс и студениот пиштол“ (''James And The Cold Gun'') - песна на англиската пејачка [[Кејт Буш]] (''Kate Bush'') од 1978 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=ej4FkpcQduw YouTube, Kate Bush - James And The Cold Gun (пристапено на 30.8.2017)]</ref>
* „Пиштол“ (''The Gun'') - песна на американскиот [[Рок-музика|рок]]-музичар [[ЛуЏон РидКејл]] (''John Cale'') од 19821974 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=MfgfKpnTCrMuURZiipri54&list=PLiNPL94gOvpr5yt1i-7mukU_RGQYNMWTrwx3aSUQa6HZf79CrHizzM0-fSowoF_RnS&index=46 YouTube, LouJohn Reed ~ TheCale Gun (пристапено на 214.102.20172018)]</ref>
* „Пиштол„Пиштолите заод Педи Гарсија“Брикстон“ (''A PistolThe forGuns PaddyOf GarciaBrixton'') - песна на ирскатаанглиската [[Рок-музика|рок]]-група „[[ПоугсКлеш]]“ (''The PoguesClash'') од 19851979 година.<ref>[https://www.youtubediscogs.com/watch?v=otP9K0YzOts&index=7&list=PL68D998D2C9FC89B8The-Clash-London-Calling/master/19382 YouTubeDISCOGS, 07The AClash Pistol‎– for Paddy Garcia by TheLondon PoguesCalling (пристапено на 229.85.20172020)]</ref>
* „Пиштол што чади“ (''Smoking Gun'') - песна на американскиот [[блуз]]-музичар [[Роберт Креј]] (''Robert Crey'') од 1986 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=2gQEDwjhaDE&list=PL8a8cutYP7fo8cY4X3JGmj44C6tUawR8Z YouTube, Robert Cray - Smoking Gun (пристапено на 24.6.2017)]</ref>
* „Сонце,„Пиштол пиштол,за бегај“Педи Гарсија“ (''Sun,A Gun,Pistol for Paddy RunGarcia'') - песна на американскатаирската [[Рок-музика|рок]]-група „[[БордомсПоугс]]“ (''BoredomsThe Pogues'') од 19901985 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Gc-8Q5sjayIotP9K0YzOts&index=7&list=PL68D998D2C9FC89B8 YouTube, Soul07 DischargeA '99Pistol (fullfor album)Paddy -Garcia by The BoredomsPogues (пристапено на 1122.98.2017)]</ref>
* „Пиштол“ (''The Gun'') - песна на американскиот рок-музичар [[Лу Рид]] од 1982 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=MfgfKpnTCrM&list=PLiN-7mukU_RGQYNMWTrwx3aSUQa6HZf79&index=4 YouTube, Lou Reed ~ The Gun (пристапено на 2.10.2017)]</ref>
* „Под пиштолот“ (''Under the Gun'') - песна на британската [[Рок-музика|рок]]-група ''Sisters of Mercy''.<ref>[https://www.discogs.com/The-Sisters-Of-Mercy-Greatest-Hits-Volume-One-A-Slight-Case-Of-Overbombing/release/240100 DISCOGS, The Sisters Of Mercy ‎– Greatest Hits Volume One (A Slight Case Of Overbombing) (пристапено на 2.12.2019)]</ref>
* „[[Каде е пиштолот?]]“ - драма на унгарскиот писател [[Габор Ѓореј]].<ref>59 Фестивал Охридско лето/ Ohrid Summer Festival – 12.07-20.08.2019.</ref>
 
== Наводи ==