Разлика помеѓу преработките на „Разговор со корисник:MacedonianBoy“

:Здраво. Квалитетот е многу лош, и е преземен од виртуелната тура на спомен-музејот (куќа) на Мисирков. Се сеќавам на ова. Денес во архивот не ги даваат овие материјали за слободно подигање, може да се видат на лице место. Лично, не сметам дека Србија имала некаков контакт со Мисирков во тој период (имало претходно). Поинтензивни контакти на Мисирков во тој период имало со Бугарија, отколку со Србија. Содржината на објавата сварно е тешко да се види од оваа резолуција (додека најдеме подобра не можеме да коментираме)...--<big><font face="Monotype Corsiva">[[Корисник:MacedonianBoy|Никола]] <sup>[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Стоіаноски]]</sup></font></big> 15:22, 6 мај 2020 (CEST)
::Сосема е сигурно дека овој документ е напишан на српски, а не бугарски. Ако не се најде некаков сигурен извор, јас ќе предложам да го избришете. Поздрав! 15:38, 6 мај 2020 (CEST)
:::PS. Некои разјаснувачки информации: активистот на ВМРО, [[Никола Велев]], пишува дека во ноември 1903 година Мисирков дошол во Софија за да ја отпечати својата книга „За македонските работи“. Во декември, Мисирков заминал за Белград. Тука се среќава со професорот Стојан Новаковиќ, во тоа време српски министер за надворешни работи, со српскиот дипломат Света Симиќ, шеф на политичко-образовната единица на српското Министерство за надворешни работи и со српскиот дипломатски претставник во Атина, Света Николаевиќ. Од неговата нова книга Св. Новаковиќ нарача за купување на 50 единици од српската дипломатска агенција во Софија во вредност од 75 динари. [[User:Jingiby|Jingiby]] <small>([[User talk:Jingiby|разговор]])</small> 16:51, 6 мај 2020 (CEST)
3.654

уредувања